Concentracions pel tancament de Cofrents a Alzira i l’Ènova

0
546

El pròxim més de març s’acaba la pròrroga per al funcionament de la Central Nuclear de Cofrents que es va donar per a 10 anys més a 2011, el dia anterior al desastre de Fukushima. Malgrat que la nuclear ja té més que complida la seua vida útil amb 37 anys de funcionament, s’ha proposat donar-li un permís de 10 anys més, fins a 2030, amb el que arribaria als 47 anys, un període molt superior a l’edat mitjana de tancament de les centrals nuclears europees, que l’Agència Internacional de l’Energia situa en els 25 anys.

Seguint la convocatòria de la Tanquem Cofrents, demà dissabte a les 12:00 Xúquer Viu i la Ribera en Bici – Ecologistes en Acció hem convocat una concentració al Mirador del Xúquer a Alzira, amb mascareta, guardant la distància de seguretat i complint totes les indicacions. Per la vesprada l’associació Mitja Galta de Manuel, ha convocat una concentració a les 17:00 a la creu del Pelat de l’Ènova.

La central de Cofrents es troba a pocs quilòmetres de la majoria de les poblacions de la Ribera i a 65 km de la ciutat de València. Una central nuclear que utilitza l’aigua del Xúquer per a refrigerar-se, escalfant l’aigua que retorna al riu i evaporant uns 21 hm3 anualment. El ben cert és que la central nuclear de Cofrents està construïda sobre una falla que ha provocat terratrèmols de grau 6, en terrenys sedimentaris i volcànics capaços d’agreujar-los; a més a més allí conflueixen el Xúquer i el Cabriol, dos rius generadors d’inundacions que aigües amunt tenen els pantans d’Alarcón i Contreras.

Entre els impactes associats al funcionament de la central nuclear mateixa trobem:

– El risc de contaminació radioactiva de l’abastiment de més de 2 milions de persones de València i la seua àrea metropolitana, fins a incloure Sagunt, de les més de 200.000 persones de la Ribera que beuen del Riu Xúquer, per abocaments i fuites en cas accident en una central nuclear envellida i amb un disseny dels anys 1970.

– El risc de contaminació radioactiva de les terres de regadiu de desenes de milers d’hectàrees de la Ribera Alta i Baixa del Xúquer, Camp de Túria, Camp de Morvedre, amb 21.872 ha dependents de la Sèquia Reial del Xúquer i 22.860 ha del canal Xúquer-Túria.

– El risc de contaminació d’espais naturals protegits com l’Albufera de València o el riu Xúquer.

– El consum de 21 hectòmetres cúbics anuals d’aigua d’alta qualitat del Riu Xúquer utilitzada per refrigerar el reactor.

– L’abocament de quasi 15 hectòmetres cúbics a l’any d’aigua circulant per la central nuclear amb diferents usos i que perd qualitat després del seu pas per ella.

Per tot allò expressat anteriorment, donada l’extrema perillositat que suposa per a la població i el medi ambient les centrals nuclears més que demostrada en incidents i accidents catastròfics com els de Harrisburg, Chernobil o Fukushima i la proximitat, a la Ribera del Xúquer, exigim al Govern central el tancament i desmantellament de la Central Nuclear de Cofrents.