Carlet subvenciona a les falles per ajudar-les a «sobreviure»

0
330

 

Les subvencions aniran destinades únicament a pagar els monuments ja encomanats, lloguers de casals, despeses corrents i pòlisses d’assegurances dels exercicis 2020 i 2021

 

El govern carletí mantindrà en el pressupost del 2021 una partida destinada a la festa fallera, que es destinarà a les 7 comissions carletines, per a ajudar-les a sobreviure després d’un any d’aturada.

 

La cancel·lació de les falles del 2020 per l’estat d’alarma en el moment que les comissions ja havien fet gran part de les inversions de la festa fallera i el fet que durant estos mesos les comissions hagen suspés el cobrament de la quota als fallers, han deixat les comissions falleres en una situació econòmica difícil que, en molts casos, les pot abocar a la desaparició. A més, cal afegir que, tot i que l’activitat fallera s’ha suspés, les comissions continuen acumulant despeses corrents.

 

L’Ajuntament de Carlet ha decidit mantenir el pressupost de 35.000 €, que, en lloc de destinar-se a la celebració de les festes falleres, servirà per a subvencionar directament les set comissions falleres.

 

La  Regidoria de Cultura Popular aposta així per garantir el manteniment de la festa fallera, la construcció dels monuments fallers i les activitats culturals i artístiques promogudes per les falles.  D’esta manera, les comissions falleres podran rebre subvencions d’un màxim de 5.000 euros destinades al disseny, material i muntatge dels monuments fallers del 2020 i 2021, les pòlisses d’assegurances de responsabilitat civil i d’accidents, el lloguer del casal fester i les despeses corrents de les comissions com aigua, llum, telèfon, pirotècnia i assessoria. Tal com explica el regidor de Cultura Popular, Josep Mur, «són despeses que les comissions ja han assumit o es veuen obligades a assumir per al seu manteniment com a entitat cultural i promotora de la festa, per això, mentre que els actes fallers no es puguen celebrar a causa de la crisi sanitària, destinem eixos recursos a les comissions falleres perquè puguen superar la situació en què es troben en estos moments.».

 

FALLES I ECONOMIA

 

A hores d’ara, la Junta Local Fallera ha ajornat fins al mes d’octubre la possible celebració de les festes falleres, depenent de l’evolució de la pandèmia. Així i tot, s’arrastra exactament un any en què les comissions han continuat funcionant sota mínims, amb la reducció o anul·lació de quotes als seus fallers i falleres per tal d’evitar la baixa massiva de socis. En esta situació l’Ajuntament, igual que recolza altres sectors productius, també vol donar suport a estes entitats, d’una banda pel manteniment d’unes festes que són Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco i, d’altra, segons detalla Josep Mur «perquè les falles suposen un motor que mou el comerç local durant tot l’any, per les presentacions, la setmana fallera o les celebracions pròpies de cada comissió. Floristeries, alimentació, forns, merceries, joieries, modistes, són molts els sectors que mouen les falles. Tot i que de moment no siga temps de celebració, hem de col·laborar en el manteniment perquè eixe motor no pare de funcionar i les falles tornen».