Pirotècnia Color 21 / Mª José Bartolomé

0
407

No amen a caure en els tòpics que tenim arrelats, les valencianes i els valencians de la millor terreta del món. No amen a fer-ho tan fàcil.  No fem un passacarrer de llàgrimes si el podem fer de somriures. No deixem que la “nova fallera d’honor, la famosa Covid-19” puga lluir el millor espolí. No la pentinem amb el nostre ritual de tres monyos i no la deixam caminar cap a la nostra Mare de Déu dels Desemparats. A l’Ofrena ella no té accés. Ni a l’Ofrena ni a cap altre acte oficial del món de les falles, les nostres falles 2021.

Fem-la de costat, no li diem ni “bon dia”, no li oferim entrar al nostre parador virtual i que no vinga a cap despertà, que anem més que sobrats, i ja sabem el que hem de fer i com ens hem de comportar amb distància de seguretat, amb mascareta de tela valenciana de les que fa Álvaro Moliner i amb gel hidroalcohòlic d’aromes diferents, que per això som el jardí de les flors.

Saturem allò que tenim de bona voluntat, de pensaments positius i d´agraïments als que ens ajuden dia a dia i així, poc a poc, tindrem el més preciós ram de flors personalitzat per fer camí, per endinsar-nos en els carrers dels pobles de la València que ens batega al cor. Endolcim, amb sucre, els bunyols que ens faran les nostres mares, sogres, iaies i iaios, perquè la nostra tradició i les nostres arrels no les anem a perdre mai. Hem sigut alletats amb un genoma víric molt més poderós que el SARS-CoV-2, hem succionat del pit de les falles i ahí ja no hi ha volta arrere.

Amb l’entrada del mes de març, el dia 1 de març a les 14.00, tindrem la primera mascletà a la Plaça de l´Ajuntament, encara que s´haja de filtrar del nostre record de l´exercici 2020. Si ho fem, si som capaços de fer-ho, podrem vore un poc de llum, una onada d´esperança, un relliscar d´aigua a les nostres fonts i una bocanada d´aire fresc a les nostres caretes emmarcades entre les arracades, les pintes, les mantellines i els mocadors.

Haurem de passejar dins d’una altra franja horaria, haurem de canviar les nostres fotos de grups massificats per un discret selfie, amb algún detallet faller, però ho podem fer, ho hem de fer, per donar un al·licient de futur a les nostres filles i fills, a la nova generació que creu en l’essència de les falles. Hem de garantir eixe sentiment, per nosaltres, pels que estan i pels que estaran.

Com la gran riuada a la ciutat de València el 14 d´octubre de 1957, no deixem que sols ens quede tristor i fang. Nosaltres hem de poder anegar les nostres famílies amb rutes ecològiques, amb espais oberts a la natura, amb senzills contacontes o amb el repàs dels álbums digitals de  falles passades i si alguns d´ells han estat fets per César González, ja sabem que juguem en divisió d´honor. Hem de recordar altres anys, on tot era una rialla i on estaven els monuments dels grans artistes fallers als carrers, quan celebrarem, a veu en crit: Les Falles són patrimoni inmaterial de la humanitat i  on l´entrega de premis era un moment gloriós per a cada comissió.

Totes i tots hem guanyat el primer premi aquest 21. Totes i tots rebrem el banderí de guanyador d´enginy i gràcia, perquè intentarem fer el que pugan per no deixar les falles tancades als magatzems. No les podem traure fora, però les podem passejar i assaborir amb orgull. Un orgull pintadet del color 21 dins de la gamma de coloració que té tota la nostra indumentària fallera.

Tu, vosaltres i tots amb el nostre “Paquito el Xocolatero” en Spotify, podem escollir eixe color 21 de la inesgotable i infinita paleta de colors que tenim a la nostra terra. Quin color té un castell de fòcs d´artifici al cau del riu Túria? Quin color té l´acte d´una proclamació? Quin color tenen les llàgrimes d´una mare en falles, que es desviu per cada detall? Quin color té la unió dels fallers amb els seus càrrecs? Quin color té vore una cremà?

No hi ha numeració per aquestos colors. Ells són propis de la nostra pirotècnia. Dels fallers i falleres: d´Ali, d´Àngels, de Dolo, de Dolores, de Cris, de Nati, de Carla, de Susana, de Carmen, de Mapi, d´Àlex, d´Alejandro, de Pablo i totes i tots els que formen eixe color número 21 ideal per un tapís farcit de records passats, vivències del present i de desitjos de futur on haja plantà, mascletà i cremà.

Doncs, tots a una veu: Fem el nostre color plural per a les Falles 2021.

 

María José Bartolomé Torres