La Policia Local d’Alzira, la segona més antiga de València, fa hui 147 anys

0
459
Plantilla de la Policia Local l’any 1935

Amb el nom de Guàrdia Municipal, va nàixer tal dia com hui l’any 1.874, la que ara s’anomena Policia Local d’Alzira, la segona de major antiguitat de la provìncia, després la de València. Presidia el consistori en aquella històrica data Josep Dolz i Martí de Veses. A partir de 1926 era coneguda com Policia Urbana, en 1952 va ser batejada com Policia Municipal per a rebre l’actual denominació des de l’any 1986.

El 27 novembre de 1935 es va crear la Secció de Trànsit que anava a peu i als que anomenaven » els urbans» i va funcionar fins els anys seixanta del segle XX, que va ser sustituïda en novembre de 1964 per la Secció Motorista davant la proliferació de vehicles a la capital de la comarca i que va durar fins gener de l’any 2004.

Un 5 de desembre de 1998 accedien al Cos de la Policia Local els últims cinc guardes rurals del terme d’Alzira, sent l’últim guarda rural, el caporal José Ortiz García, que es va jubilar fa 17 anys. Mentre Milagros Martínez Climent i Ana Calatayud España feien història en el cos al ser les primeres dones en vestir l’uniforme de la Policia Local un 16 d’octubre de 1981. La primera dona de la Secció Motorista de Trànsit va ser Remedios Calatayud España que s’estrenava un 16 d’abril de 1993.

Les dependèncias policials, que sempre havia ocupat el vestíbul de l’Ajuntament, es traslladaren fins l’actual ubicació al carrer Sant Roc nº 12 en setembre de 1997. La riuada de 1987 que inundà els baixos de la Casa Consistorial va provocar el tancament definitiu dels calabossos.

L’any 2017 començaren les obres de la nova Central de la Policia Local, a l’avinguda del Pare Pompili, instal.lacions que els agents confien en haver ocupat ja per a la celebració del 150 aniversari, l’any 2024.

Reconeiximents

Una data molt significativa per a l’històric cos policial va ser, sens dubte, el 13 d’abril de 2007, en ser distingit amb la Creu al Mèrit Policial de la Generalitat amb Distintiu Blau, “com a reconeixement a la intensa implicació personal i professional dels seus membres en la seua missió de defensa i protecció dels drets i llibertats públiques”.

La Policia Local d’Alzira ha estat sempre al servici dels alzirenys durant les catàstrofes que han assolat la ciutat al llarg dels quasi 150 anys d’existència del cos i així ho avalen els diferents reconeixements públics i agraïments documentats rebuts per part del Ple de l’Ajuntament pels servicis prestats a la població durant les riuades de 1884 i de 1987 o la pantanada de 1982.

Cal destacar també el servici prestat i l’involucració immediata –en primera línia de resposta– de la Policia Local d’Alzira en l’atenció de les emergències i les noves funcions derivades de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, des de març de 2020, en dura lluita contra la pandèmia, mentres els seus membres han continuat també amb totes les responsabilitats de manteniment de la seguretat pública de protecció i servici a la ciutadania.

Prestigi

Els actuals agents Rubén Pastor i Rubén González han investigat en els arxius municipals per tal d’averiguar els orígens i les dades i esdeveniments més importants protagonitzats per la Policia Local. «Els 147 anys al servici dels alzirenys i alzirenyes és un prestigi més per a la ciutat que per a nosaltres», asseguren a Riberaexpress.

«En este segle i mig de vida hem millorat en preparació i en mitjans, abans sols exigien estudis primaris mentre ara es demana el Batxillerat Superior per culminar l’aprenentatge en l’acadèmia de l’IVASPE», explica Pastor. Per als actuals 83 agents «seria molt desitjable celebrar com cal el 150 aniversari per donar a conèixer l’històrica efemèride a tota la població», celebracions que, a bon segur, tindrien com a base d’operacions la tan desitjada Central de Policia.

A Pator li agrada destacar que «som la policia més pròxima al ciutadà, sense menysprear a la resta de cosos policials», advertix. I a més recorda les noves responsabilitats derivades de la crisi sanitària provocada per la Covid 19; «vigilem el toc de queda, que la gent porte ficada la mascareta, així com el tancament de bars i comerços», unes tasques de les que es lliuraren, a bon segur, aquells primers guàrdies de finals del segle XIX.

Els caps de Policia des de la seua creació:

Francisco Costas Gregori

Amador Camacho Cano

Bernardo Selfa Bas

Agustín Serra Roca

Salvador Armengol Villalba

Antonio Cloquell Estrells

Enrique Gimeno Ferrandis

Salvador Soria Navarro

Pascual Chordà Gay

Adalberto Asins Alfonso

Luis Pérez Enguix

Agustín Casanoves Carbonell

Eduardo González Ferrer

Manuel Pérez Royo

Ramón López Burgos

Manuel Rubio y Díaz-Carrasco

Mariano Alfonso Alfonso

Miguel Ángel Andrés Andrés

Jorge Iglesias Pozo