La imatge de Sant Antoni torna enguany a la seua casa original d’Alzira

0
191
La imatge que data de 1811 ha sigut restaurada primer en 1940 i després en el 2015

La casa de Consuelo Sifre, al nº 41 del carrer Hort dels Frares, va ser la primera que va acollir la imatge de Sant Antoni del porquet després de la Guerra Civil espanyola. Una talla de fusta que va amagar en una caseta ubicada al Respirall de la seua propietat durant el conflicte bèlic. L’estàtua esculpida l’any 1811, va patir un notable deteriorament «li faltava la meitat del rostre al sant i la pintura quedà molt afectada a causa de la humitat», segons han explicat a Riberaexpress fons de la comissió.

Fa sis anys la restauradora del MUMA, Mónica Ibáñez, va en llestir l’últim i exhastiu procés de recuperació de la talla.

Consuelo encarregà la seua rehabilitació només acabar-se la guerra i el reconstruït Sant Antoni al que li afegiren el porquet, tornà a la seua casa, on va permanèixer alguns anys fins que es va crear la Comissió de Festes i que, Andrés Pau, l’acollira en la seua planta baixa al nº 33 del mateix carrer on cada any s’instal.la el dosser.

Tot just en l’exercici 2020-21 les clavarieses son les netes de Consuelo, Adela i Laura España Belsa i la bisneta, Ainhoa Dobón España, que acullen el patró dels animals en la mateixa casa on va residir la seua iaia, mare d’Adela Belsa, actual resident de la casa on San Antoni s’ha refugiat de la dura pandèmia que patim. Belsa, assegura que va trobar el seu nóvio, Fernando España Sifre, fill de Consuelo, en esta mateixa vivenda al tocar-li la campaneta al sant.

El virus contra les fogueres

El virus ha evitat, llevat la missa de demà a Sant Joan, totes les activitats festives en torn a Sant Antoni, incloses les populars cremà de les fogueres, que s’haguera celebrat esta nit, i la processó i benedicció dels animals.

Les clavarieses hans instal.lat un xicotet dosser amb flors, plantes i teles perquè el sant es puga vore a través de la finestra, una iniciativa que ha tingut una excelent acollida al barri; «ha passat prou gent a vore el santet, fins i tot com enguany no es poden ficar ciris, la gent ha tirat monedetes», explica Adela España molt satisfeta davant la resposta dels alzirenys. «Ens hem vist recompensades, després la desil.lusió patida al ser suspesa la festa, en vore l’alegria i l’agraïment dels que es paraven a vore el sant» assenyalen les clavarieses que repetiran el pròxim any, així com la presidenta M. Paz López, per tal de recuperar esta popular festa que data de l’any 1789.

Riberaexpress