Costa lamenta que la conselleria paralitze la modernització de regadius

0
143

La paralització de la modernització de regadius impedirà l’arribada de més cabals i de major qualitat a l’Albufera

La Séquia Real del Xúquer lamenta que la Conselleria d’Agricultura frene les obres en
contra d’acords d’Estat ja signats

La Séquia Real del Xúquer ha enviat un escrit als seus més de 25.000 associats en el qual informa de la paralització per part de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, de les obres de modernització dels regadius històrics del Xúquer.
Les obres pendents de transformació, que han de passar de reg a manta a degoteig, són clau per a permetre l’estalvi d’aigua i tenen com a efecte més important l’aportació de majors cabals i, sobretot, de major qualitat per al sosteniment i la millora del parc natural de l’Albufera.

Afecta a municipis de la Ribera

En l’escrit remés per la Séquia Real es trasllada als regants que l’actual Direcció General de Medi natural i Avaluació Ambiental de la Conselleria ha sol·licitat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que no s’executen els sectors que están previstos des de fa anys per a la seua modernització.
La decisió de la Conselleria implica demanar la paralització de la inversió de fons públics per a una actuació estratègica que afecta municipis de les comarques de la Ribera i l’Horta. En concret, els sectors pendents de modernitzar es troben a Algemesí, Albalat de la Ribera, Alginet, Benifaió, Almussafes, Sollana, Silla, Alcàsser, Beniparrell i Albal.

Greu incompliment

La Junta de Govern de la Séquia Real del Xúquer, una de les institucions més antigues de regadiu i amb més de 750 anys d’història, considera que la decisió de la Conselleria, inclosa en les seues al·legacions a l’esquema previ del Pla Hidrològic del Xúquer, suposa un «gravíssim incompliment» per part de la Generalitat dels acords signats, per la qual cosa trasllada als regants la seua «indignació» amb la decisió de la Conselleria d’Agricultura.
El President de la Séquia Real, l’alzireny, Antonio Costa Magraner, assegura que les obres de modernització dels regadius «estan declarades d’interés general i es recullen en tots els plans hidrològics amb la màxima prioritat i urgència, encara que mai s’han complit els terminis compromesos». I afig: “la modernització del regadiu és la millor garantía de recuperació de l’Albufera”.
Nombrosos documents oficials i la pròpia Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) constaten que la modernització dels regadius de la Séquia Real suposa un important estalvi de cabals que permet la millora de la qualitat de l’aigua de l’Albufera. Com a resultat d’aquest procés l’assignació prevista per a la Séquia Real ha passat de 392 a 214 hectòmetres cúbics.
A més, la decisió de paralitzar les obres de modernització vulnera acords d’Estat, com el Conveni d’Alarcón de 2001 o el Pla Hidrològic de la Demarcació del Xúquer de 2016, el gran pacte avalat per tots els actors que va permetre harmonitzar les necessitats del regadiu i del medi ambient.
L’acord va fer possible que l’Albufera reba fins a 30 hectòmetres dels estalvis procedents de la modernització de la Séquia Real que ara es veuen paralitzats.