Alzira celebra hui el 778 aniversari de la seua conquesta per Jaume I

0
417
Els premiats amb l’alcalde Diego Gómez i membres de la corporació local
Els premiats amb les insígnies d’or hui a les portes de l’Ajuntament

L’alcalde d’Alzira ha recordat hui la conquesta d’Alzira per Jaume I coincidint amb el 778 aniversari en un acte institucional celebrat a les portes de l’Ajuntament i que ha comptat amb la presència de bona part de la corporació local i dels guardonats amb les insígnies d’or de la ciutat.

  • Àrea de Salut Pública de la Ribera en la modalitat d’Humanisme.
  • Pirotècnia Crespo en Activitats Empresarials.
  • MªDolores Tomás Calatayud en Cultura.
  • Col·legi d’Advocats d’Alzira en Activitats Diverses

La baixada de la senyera local, la processó cívica i el lliurament de les insígnies s’ha ajornat fins que les condicions sanitàries ho permitisquen.

Discurs de l’Alcalde

Hui 30 de desembre, la vespra de sant Silvestre de l’any 1242, la musulmana Al-yazirat, un nucli de població que en aquella època era molt important per la seua situació estratègica, pel seu nombre d’habitants, per la seua agricultura i comerç i pels personatges referencials en la nostra història, com a Vila Reial (Ibn Jafadja, Abem Tomlus) va ser conquerida per Jaume I.

 

Esta data és molt significativa per a les veïnes i els veïns d’Alzira i és l’equivalent al 9 d’octubre per a la ciutat de València. El rei Jaume I, que va nàixer a Montpeller i passà els darrers dies de la seua vida a la nostra Vila, que és on va emmalaltir, combregà, renuncià a la corona i abdicà a favor del seu fill, el futur Pere III d’Aragó i I de València. Jaume I, va ser un monarca que estimà molt al nostre poble, on celebrà Corts, al que va concedir nombrosos privilegis, al qui donà el dret de reg de la Séquia Reial, i on passà llargues temporades.

 

Les muralles i els carrers de la Vila de la nostra ciutat són testimoni d’aquells temps i ho són del pacte que el monarca va signar amb els caps de l’aljama, les autoritats locals musulmanes, per tal de posseir la vida sense que hi haguera vessament de sang. El fundador del regne de València va preveure que els valencians i valencianes tingueren unes lleis pròpies: els Furs, unes monedes i unes mesures pròpies, i que, amb el temps, podent ser senyors no foren de ningú vassalls.

 

La data del 30 de desembre significa una de les pàgines glorioses, assenyalada, en la història del nostre poble, i cal fer ressenya d’aquesta, com ho feien els nostres avantpassats, pel que té de bo. Una societat lliure, oberta, plural, democràtica i solidària com l’actual no haguera sigut possible sense les bases que posà el rei en Jaume. Per això li hem d’estar agraïts. Així mateix, també hem d’agrair als nostres avantpassats que amb el seu esforç i el seu quefer constant han fet que ara mateix puguem gaudir d’una ciutat que és far lluminós en la Ribera i vol seguir sent referent de la nostra comarca. Alzira vol ser i és clau de futur.

 

Este any la nostra ciutat ve marcada per la situació sanitària que estem patint. La situació actual és un repte enorme per a tots nosaltres, que hem hagut d’adaptar-nos a l’emergència sanitària i als seus requeriments. Ara més que mai, podem remar junts i convertir este repte en una oportunitat per a cuidar-nos, aprendre i millorar. Sabem que és un poc complicat adaptar-se a esta normalitat, com és el cas de l’obligació de portar mascareta, el no poder abraçar o fer-li un bes als nostres familiars, i més en estes dates. Però junts ho podrem aconseguir. Moltes gràcies a totes les persones que estan a peu de batalla i a tots vosaltres per la lluita contra la pandèmia.

Cal, per tant, com diu el Llibre de Saviesa, honrar als barons il·lustres, als posseïdors de virtuts, als que busquen la pau, als qui practiquen la justícia, als qui volen arribar al bé, als qui com Jaume I i els nostres avantpassats alzirenyes i alzirenys, a través de les diferents etapes històriques, treballant, han construït esta Alzira que ens han legat i que ara mateixa gaudim i que volem entre tots i totes millorar per deixar-la encara millor als nostres fills i als nostres nets.

 

Hui quan estem a punt de finalitzar este any 2020, tan complicat i dolent, tot el nostre reconeixement a la figura de Jaume I, que en el seu testament ens va deixar:

 

«Amar i protegir totes les persones i el poble; fer regnar la justícia i vetlar perquè els grans no oprimisquen els menuts.

 

Molta salut i endavant Alzira.