Cinc anys després l’Acord de Paris encara ho tenim tot per fer / La Ribera en Bici

0
343

El 2020 perd la COP pel clima

Enguany no es celebra la COP26 (Conferència de l’ONU sobre el Canvi Climàtic) per la pandèmia, que ens té mig paralitzats i perplexos. En 2019 ja hi hagueren molts problemes amb la COP25, que havia de celebrar-se a Xile però allà no volgueren o no pogueren fer-la i finalment es va traslladar a Madrid, on es va celebrar sense cap aportació realment positiva. I enguany no hi ha COP, s’ha ajornat per a finals de 2021…

La pandèmia és sols una excusa perquè durant tot aquest any, atípic, han hagut moltes altres reunions internacionals que s’han anat fent acceptablement per videoconferències i els líders mundials han arribat a acords significatius quan han volgut. Recents tenim, per exemple, les importants negociacions europees i el desbloqueig final dels fons d’ajuda per a eixir de la crisi econòmica provocada per la Covid-19.

La COP26 podia haver-se fet telemàticament. El problema no ha sigut tècnic ni logístic, sinó de fons: els governs no han aplicat l’Acord de París i no són capaços d’arribar a majors compromisos per a completar-lo, tot el contrari, seguixen plegant-se als interessos de les grans companyies petrolieres, carboneres, gasistes, automobilístiques, aeronàutiques, navilieres, turístiques, bancs, etc. I els partits d’extrema dreta, finançats per aquestes companyies, encara s’atrevixen a negar el calfament global i sabotegen els tímids avanços internacionals.

Eixe és el vertader obstacle perquè enguany no hi haja COP, l’incompliment de l’Acord de París i la falta de ganes (o ambició, com diuen alguns) per a ampliar-lo. L’ajornem com si l’emergència climàtica obrira un parèntesi i ens donara una pròrroga, com si no fora ja el problema més greu al que ens enfrontem. És veritat que de poc han servit les 25 COP realitzades, però que ara es pospose un any sencer la COP26, quan només ens queda una dècada escassa per a actuar, resulta irracional i perillós.

Perquè a la Natura i als equilibris ecològics no podem enganyar-los, i seguir emetent més gasos hivernacle implica acumular cada volta més energia en l’atmosfera, amb el qual pujaran les temperatures i augmentaran els fenòmens climàtics extrems (ones de calor, sequeres, incendis, huracans, plogudes torrencials, inundacions, pujada del mar, etc. etc.). I sols ens queden uns 8 anys per a canviar i solucionar-ho; si no ho fem, la situació es farà irreversible per la fusió de les masses de neu i gel, l’enfosquiment de la superfície terrestre i la major absorció d’energia solar, junt amb altres fenòmens fisicoquímics, en una espiral creixent i incontrolable que amenaçarà la humanitat i la Biosfera.

Ara pareix que comencem a reaccionar i la Unió Europea vol reduir el 55% les emissions de gasos hivernacle per a 20301, tal com demanen els darrers informes científics2, però alguns governs es mostren contraris o s’escaquegen, com l’espanyol, que sols es planteja reduccions del 23%, absolutament insuficients per a mantindre les temperatures en el rang menys destructiu, per baix d’una pujada d’ 1’5ºC. I EEUU, ara que ha caigut Trump, potser torne a l’Acord de París i assumisca més compromissos per a reduir les seues enormes emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH).

És molt lamentable que haja hagut d’esclatar una pandèmia com aquesta, amb 70 milions de casos detectats i 1’6 milions de morts, perquè reduím les emissions de gasos hivernacle al voltant d’un 7% mundial aquest any3. Un efecte secundari positiu però sols una treva, un respir, perquè encara estem a uns nivells elevadíssims de CO2, 415 ppm, quan abans de la revolució industrial n’eren 280 ppm. A més, quan superem la pandèmia, si seguim igual, molts països continuaran augmentant les seues emissions.

I ara, en plena pandèmia global, les mateixes grans companyies responsables del calfament global volen absorbir bona part dels fons destinats a la recuperació econòmica sense cap tipus de compromís climàtic, ambiental o social. Si les deixem fer, empreses i governs seguiran perpetuant el mateix model depredador que ens ha abocat a l’emergència climàtica i la pandèmia, i ens enfonsaran definitivament.

Les solucions existixen i les coneguem fa molts anys, algunes resulten inclús econòmiques i rendibles, com l’energia solar, que està imposant-se simplement perquè ja és més barata que les energies fòssils i nuclears. Actualment el problema principal és el sector del transport, perquè és el major emissor de CO2 i cap govern s’atrevix a reduir-lo com cal, tot el contrari, encara volen «rescatar-lo» de la crisi amb milers de milions públics, igual que feren amb els bancs en la crisi anterior. I també la inèrcia econòmica i la desinformació, que fan que molta gent no considere encara real, urgent i prioritària l’emergència climàtica, quan ja és el major problema amb què ens enfrontem i els fenòmens climàtics extrems provoquen milions de víctimes, més de 100 milions de  refugiats4, desenes de milers de milions de pèrdues econòmiques anuals5, …

Per tot això els ecologistes, FFF, XR i altres denuncien els governs6 i organitzen acciones descentralitzades de desobediència civil dirigides a las institucions i indústries més emissores de gasos hivernacle7, amb la intenció d’enviar un missatge clar: el temps d’esperar accions governamentals ambicioses davant l’emergència climàtica s’ha esgotat. Es imprescindible un moviment climàtic global capaç de desafiar el poder de la indústria fòssil i de promoure una transició justa cap a un model econòmic que respecte els límits biofísics del planeta.

Perquè se’ns està acabant el temps i no tenim un planeta B.

 

1 https://www.eldiario.es/internacional/ue-supera-polonia-bloqueo-reduccion-emisiones-2030-despues-noche-negociaciones_1_6496854.html

2 https://www.unenvironment.org/es/noticias-y-reportajes/comunicado-de-prensa/el-mundo-debe-reducir-las-emisiones-76-anual-en-la

3 https://www.lavanguardia.com/vida/20201209/6106491/onu-pandemia-reduce-emision-co2-aplaca-crisis-climatica.html

4 https://actualidadhumanitaria.com/cumbre-del-clima-las-victimas-del-cambio-climatico-son-los-paises-pobres/

5 https://elpais.com/sociedad/2019/12/03/actualidad/1575399365_095982.html

6 https://www.elsaltodiario.com/cambio-climatico/supremo-admite-tramite-denuncia-gobierno-por-inaccion-crisis-climatica

7 https://2020rebelionporelclima.net/paris-5-anos/