Masiá: «Anem a restaurar la torre de Santa Caterina per a dos o tres segles més»

0
310
L’espadanya i el pinacle constituixen la part més deteriorada de la torre

«El pinacle no caurà abans de les obres perquè tenim una assegurança amb el Nostre Senyor»

La Junta d’Obres de la parròquia aprovarà un pressupost que estimen en 60.000€

Més d’un centenar de famílies finan çaran els treballs de restauració pagant 1 euro durant un any

 

La Junta d’Obres de la parròquia de Santa Caterina integrada per 17 membres demanarà estos dies pressupostos a distintes empreses constructores d’Alzira per tal de restaurar la torre-campanar ubicada a la plaça del Sufragi i que va quedar deteriorada a causa del temporal Glòria del passat mes de febrer.

L’Ajuntament d’Alzira envià el passat 26 de novembre una ordre d’execució al pàrroc Enrique Masiá, per tal que restaure, en un periode de tres mesos, el pinacle de la torre que presenta «un perill imminent de caiguda» segons els tècnics municipals. L’alcalde Diego Gómez manifestà, aleshores, que si les autoritats eclesiàstiques no iniciaren els treballs durant un màxim de 90 dies, seria l’ajuntament l’encarregat d’executar-les.

Segons Masiá la Direcció Territorial de Cultura li comunicà l’ordre d’execució el passat dia 3 d’este mes, que a juí de la parròquia és l’únic organisme responsable «d’autoritzar» els treballs de manteniment i conservació de l’edifici en tindre la consideració de BIC.

A partir d’ara és quan la Junta d’Obres de la parròquia aprovarà el corresponent pressupost de la restauració, que estima en uns 60.000 euros, davant els 88.000€ que preveuen els tècnics municipals.

Una obra del poble

«Anem a restaurar la torre per a dos o tres segles més», ha assegurat Masiá a Riberaexpress qui ha afegit que «anem a fer una obra del poble».

A este respecte ja té previst la manera finançar les obres; «un total de 120 famílies aportaran a la parròquia 1 euro al dia durant un any, en aixó es pagarà l’obra», segons el pàrroc, utilitzant el mateix métode de finançament que la Casa de Cárites. Fins i tot, adverteix que «moltes famílies avançaran el pagament dels rebuts que tindran caràcter bimestral». Encara que no ha precisat quan tindrà lloc l’inici dels treballs, sembla que es faran a principis del pròxim anys 2021.

Masiá no coincidix amb els tècnics en que l’espadanya de la torre medieval corre un perill imminent de caure, «estem molt tranquils que el pinacle no va a caure abans de començar les obres perquè tenim una assegurança amb el Nostre Senyor» explica el titular de la parròquia de Santa Caterina, que remata la voluntat divina, «si Déu vol no caurà».

El temporal Glòria afectà a la torre

La torre gòtica de la Plaça del Sufragi d’Alzira, va patir un nou deteriorament, el passat mes de febrer, arran el pas del temporal Glòria que li va afectar a l’espadanya especialment. Així els tècnics municipals procediren a tancar la seua àrea d’influència sobre tot pensant en les pròximes activitats falleres, davant els perill de despreniments.

La torre, que tenia un objectiu defensiu i era de caràcter civil, va ser construïda al segle XIII tot just en l’epoca de Jaume I. Al segle XX l’esglèsia la va inscriure al seu nom afegint-la al temple de la parròquia de Santa Caterina.

A la part alta de la torre es  va afegir una espadanya i un cos de campanes, zona que és la que corre perill de patir despreniments arran d’uns clavills apareguts després dels forts vents i precipitacions del temporal Glòria.

Riberaexpress