Un acord entre Alzira i els titulars de les transformacions agràries evitarà la terra en els barris

0
274
Àrea transformada per l’empresa Verchite SL al voltant de l’hort de les Aigües Potables

L’Ajuntament d’Alzira i representants de l’empresa Verchite SL de Gandia i de l’hort de Bellavista han arribat a un acord per evitar que la terra de les seues transformacions agràries arribe als barris més pròxims als barrancs Fosc i Estrelles durant els episodis de fortes pluges.

Amb este acord els propietaris de les dos parcel.les, una recentment transformada, i altra en procés de transformació, s’han compromés a netejar els barrancs per recuperar la terra perduda i a alçar murs de pedra que filtren les escorrenties procedents de la muntanya i retinguen la terra en la zona cultivada.

Paral.lelament el consitori treballa en «una doble línia d’actuació», mitjançant l’equip format per tècnics municipals i de l’empresa Aigües de València, segons l’alcalde Diego Gómez; d’una banda en la neteja del clavegueram pròxim als barrancs al detectar una càmera la presència «de molta terra». I d’altra en poder enllestir el més prompte possible l’execució del segon canal interceptor dels quatre barrancs que desemboquen en el camí dels Pescadors, Estrelles, Fosc, Gracia Maria i Arena.

Projecte aprovat

El projecte ja està aprovat tant per la conselleria de Medi Ambient com per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), «sols falta que s’aprove l’esmena presentada als pressupostos de la Generalitat, per consignar un milió d’euros per al canal», segos ha manifestat la primera autoritat local a Riberaexpress.

Este segon canal, que es consntrurià paral.lel al camí dels Pescadors, requerix una inversión d’1,2 milions d’euros, dels que 850.000€ corresponen a l’obra i altres 350.000€ a l’expropiació dels terrenys.

Gómez explica que durant les pluges dels passats 5 i 27 de novembre «l’aigua baixava de la muntanya de forma impressionant arrossegant les terres de l’hort de les Aigües Potables (finca de Verchite SL) i de l’hort de Bellavista (que transformen actualment uns comerciants de la Safor) cap als barrancs i els barris de l’Alquenència, Venècia i Nova Alzira». I afegix que «plantar vegetació consolidaria la terra evitant ser arrossegada per les escorrenties».

Clavegueram

L’ausència de terra en els barrancs evitarà col.lapsar el clavegueram actual, que segons l’alcalde no es descarta incrementar la seua dimensió «al confluir l’aigua de les pluges amb el vessament de l’empresa Ice Cream Factory».

Els tècnics també estudien la possiblitat d’instal.lar, de forma provisional, unes comportes en la confluència del barranc Fosc amb el Camí dels Pescadors per desviar les aigües pluvials cap el canal de les Basses.

L’equip de govern municipal confia en tindre «solucions a finals de desembre» per tal de poder evitar les inundacions en esta zona d’Alzira el més prompte possible.

Riberaexpress