Cobertura vegetal front a les pluges torrencials / Alfons Dominguez

0
366
Tornen les pluges torrencials i torna a erosionar els camps convencionals sense cobertura vegetal, omplint barrancs i perdent la capa més fèrtil de terra
Les pluges torrencials de novembre de 2020, amb precipitacions en la nostra petita vall de la Casella, per damunt dels 450 L/m2 entre el 4 i el 7 de novembre (arribant a caure 40 L/m2 en 5 minuts el dia 5 N), ens corroboren que les conseqüències del CC seran dures i haurem de preparar-nos per a elles.
Mesures com el manteniment de la coberta vegetal en les parcel·les, les bardisses vives amb espècies forestals en els marges o les pendents suaus dels antics bancals, són obligades per aconseguir adaptar-nos al que ens ve, amb episodis cada vegada més freqüents i agressius.
Això és el que a la nostra finca ecològica posem en pràctica des del seu incici fa més de 20 anys. Tanques d’arboços, fleixos, murtes o baladres, herbes gramínies i lleguminoses dins dels bancals i respecte a les antigues pendents, pensades per al reg a manta, i que funcionen esmorteint entre totes elles la força desfermada de la natura, responent al que li estem fent.
Noves transformacions
No obstant això, en les noves transformacions en què s’arrasen els antics bancals amb l’excusa de la major eficàcia en la mecanització, i es mantenen carrers i marges amb herbicides, quan apleguen aquestes pluges pseudotropicals, s’erosionen bancals i s’arrossega la capa més fèrtil del terreny fins als barrancs, rius i barris propers.
Un exemple del que hauria i no fer-se per tenir un millor futur…
Alfons Dominguez / La Vall de la Casella Coop. V.