Alcalde d’Alzira: «La CHX deuria tindre clar qué fer amb el Casella i el Barxeta»

0
262
El barranc Casella en el pont de Xátiva el passat 5 de novembre

Les transformacions agràries provoquen l’arrossegament de la terra de les parcel.les cultivades pels barrancs cap el poble

«No crearem una comissió per criminalitzar el canal de les Basses, sí per a estudiar la problemàtica i aportar solucions»

«Podem fer el segon canal de les Basses amb recursos propis»

 

L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, està disposat a disminuir com siga el risc d’inundacions en els barris més afectats dels últims anys, fins i tot utilitzant recursos municipals per a la segona fase del canal de les Basses projectat pels tècnics locals que es troba, des de fa uns mesos, en els caixons de la conselleria de Medi Ambient. «Cas de no rebre ajudes d’altres administracions estem disposats a construïr-lo amb recursos propis» segons ha assegurat la primera autoritat local a Riberaexpress.

La imminent eliminació de la restricció de no poder utilitzar els remanents municipals per a inversions, que exigia la Llei Montoro, propiciarà, segons el govern local, alliberar recursos per destinar-los a la construcció del canal interceptor pressupostat en 1,3 milions d’euros. Una suma important peró que «la bona gestió realitzada per este equip de govern» facilitaria cobrir ixe pressupost durant els dos pròxims exercicis municipals.

De fet el canal s’afegirà a la finalització de l’edifici de la Policia Local i a la rehabilitació del pavelló Fontana Mogort, entre les prioritats dels pròxims comptes municipals que el govern local té previst aprovar durant la primera setmana de desembre.

Gómez explica que, en principi, totes les inversions «estaran obertes amb un euro per si la pandèmia es complica», però amb la intenció de «poder disposar del remanent dels pressupostos dels anys 19,20 i 21», per a lo qual espera rebre «prompte» la corresponent autorització per part de la Direcció General d’Administracions Locals.

Respecte a la recent petició per part del PP local de crear una Comissió que investigue els possibles efectes perjudicials de l’actual canal de les Basses sobre les barriades afectades en les últims pluges, Gómez reta als populars a que «presenten els elements tècnics i objectius que demostren el seu possible efecte sobre la inundació».

Estudi global amb solucions

El cap del govern alzireny advertix que «no em negue a crear una comissió que estudi una visió global de la problemàtica i que done solucions basades en estudis concrets, donat que la nostra màxima preocupació es trobar la millor solució que evite les inundacions». Ara bé ha deixat ben clar que «no crearem una comissió destinada a criminalitzar el canal».

Gómez, que ha tildat de «carronyers» al PP d’Alzira, ha lamentat que «cap grup de l’oposició ens han oferit el seu suport en esta ocasió, ni hem rebut cap missatge ni cridada oferint-se per ajudar-nos, estic molt decebut«.

El fang i les transformacions agràries

L’alcalde atribuix a les transformacions agràries realitzades des del camí de la Casella cap avall a que «la terra convertida en fang anara a parar a les barriades més pròximes als quatre barrancs». El govern de coalició (Compromís-PSPV) ha reunit la suficient informació amb videos, imatges i documentació «que demostra l’arrossegament de la terra de les parcel.les cultivades pels barrancs cap a la ciutat».

Gómez assegura que a la 1 de la matinada del passat dia 5 començà a desbordar-se el barranc Fosc «bloquejant la terra l’eixida pel calvegueram, inundant fins i tot les instal.lacions d’Ice Cream Factory». Les brigades municipals netejaren la zona, tot seguit, «evitant que la inundació de les barriades pròximes fora més greu».

I es mostra rotund en que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer «deuria tindre clar qué fer amb els barrancs Casella i Barxeta«, en entendre que en el pont de Xàtiva «està la clau», donat que la  seua ampliació evitaria tancar les comportes del canal quan s’unflen els dos barrancs.

Riberaexpress

El barranc de la Casella en el pont de Xátiva el passat 5 de novembre