Les pluges provoquen l’aiguat en navelines i el pixat en les clementines

0
123

Les pluges «monsòniques» com les ha qualificat el meteoròleg riberenc, Jovi Esteve, està provocant un excés d’humitat i per tant l’aiguat en cítrics concretament en la varietat Navelina que està collint-se actualment, així com el pixat en les Clementines, especialment en la varietat Clemenules a la comarca de la Ribera, on van caure entre 200 l/m2 i 500 l/m2 segons zones.

El tècnic de la cooperativa ALZICOOP, Toni Soler, explica que l’aiguat «és més agressiu en la fruta que es troba en el procés del canvi de color, com passa actualment en la navelina». Les taronges que es trobat en la falda de l’arbre fins a un metre d’alçària «són les més susceptibles de podrir-se i de caure» segons Soler que lamenta que la majoria d’agricultors hagen abandonat l’antiga tradició d’encanyar les branques més pròximes a terra.

Caiguda i merma

La fruta la podrix el fonc Phytophtora que provoca la seua caiguda amb la corresponent merma de la producció.

Les humitats que patixen les parcel.les cultivades de cítrics junt le temperatures un tant elevades dels últims dies consntribuixen a l’aparició de l’anomenat pixat en la pell de les Clementines «sobre tot de la varietat Clemenules» assegura el tècnic de la cooperativa d’Alzira «amb el corresponent envelliment de la corfa».