Professionals de l’Hospital d’Alzira reben el Premi de la Fundació Espanyola de Radiologia

0
539

 

  • L’article revela que l’administració de contrast per als estudis radiològics no està associada a un augment en dany o alteració renal dels pacients

 

  • La investigació s’ha dut a terme, durant 6 anys, en més de 46.000 pacients de l’Hospital d’Alzira als quals se’ls va administrar contrast iodat per via intravenosa

 

  • L’article ha estat publicat per la revista ‘Radiologia’, editada per la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM)

 

Alzira (11.11.20). Professionals del Servei de Radiologia de l’Hospital Universitari de la Ribera han rebut el Premi al millor article d’investigació de 2018 i 2019 atorgat per la Fundació Espanyola de Radiologia.

 

El premi ha estat recollit per la Dra. María Dolores Ferrer, autora principal de l’article, en el transcurs d’un acte que s’ha celebrat telemàticament, en el marc del Dia Internacional de la Radiologia, que se celebra cada 8 de novembre.

 

L’article premiat, titulat ‘Administració de mitjà de contrast. Existeix risc de dany renal agut?’, recull les conclusions d’un estudi d’investigació que els professionals del Servei de Radiologia de l’Hospital d’Alzira van realitzar, durant 6 anys, sobre una mostra de 46.637 pacients del centre hospitalari que van acudir al seu Servei d’Urgències.

 

“Es tracta de la mostra més àmplia de pacients estudiats a nivell mundial sobre este tema, la qual cosa demostra la transcendència d’esta investigació”, ha destacat la Dra. Ferrer.

 

Així, les conclusions de l’article revelen que l’administració de contrast iodat per a dur a terme estudis radiològics de caràcter urgent no està associada amb un augment en el dany o l’alteració renal dels pacients, tal com havien publicat, amb anterioritat a este estudi, algunes revistes científiques.

 

Segons la Dra. Ferrer, “els contrastos iodats intravenosos s’usen en el camp de la Radiologia per a millorar la imatge radiològica i els diagnòstics, i la seua qualitat ha anat millorant molt en els últims anys, minimitzant possibles alteracions renals”.

 

D’esta forma, la investigació duta a terme per l’Hospital de la Ribera, conclou que no existeix diferència ni en els nivells de creatinina ni en la funció renal dels pacients estudiats que van rebre contrast intravenós, en relació als quals no ho van rebre.

 

Junt a la Dra. Ferrer, en este treball d’investigació també han participat els doctors Pau Montesinos, Miquel Forment, Esther Blanco i Esther Taberner, tots ells especialistes del Servei de Radiologia de l’Hospital Universitari de la Ribera, així com l’analista de sistemes Elena Sanz.

 

L’article d’investigació va ser publicat, l’any 2019, per la revista mèdica ‘Radiologia’, òrgan d’expressió de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM), que des de l’any 1912, s’encarrega de recollir, després d’un rigorós procés de revisió i selecció, tots els articles, estudis, casos clínics i comunicacions que difonen nous coneixements en el camp del diagnòstic per la imatge.