El govern d’Alzira «exigirà» els 1,3 milions per construir la segona fase del canal

0
302

«Primer netegem i després exigirem», assenyala el regidor de Serveis Urbans, Fernando Pascual, en referència a reclamar a les administracions autonòmica i estatal els 1,3 milions d’euros que fan falta per construir la segona fase del canal de les Basses.

I és que el govern d’Alzira està convençut que el segon tram de la sèquia artificial que anirà paral.lela al camí dels Pescadors, hauria evitat el fang i l’aigua procedent del barranc Fosc a les barriades de l’Alquenència, Nova Alzira i Venècia i també «que es passejara l’aigua pels carrers de les Basses».

Pascual considera que «per 1,3 milions d’euros no podem mantindre en asques a uns 10.000 habitants de la ciutat». I ha tornat a elogiar la tasca realitzada per l’actual canal que realitza una doble vessant; «d’una banda laminar les aigües procedents dels quatre barrancs que baixen de la Casella al camí dels Pescadors i d’altra embassar-la».

Així recorda que en març de 2015 els 90 l/m2 que caigueren provocaren una inundació de 0,50 metres d’altura, mentre que ara han caigut al voltant de 250 l/m2 en l’estació meteorológica de l’Alquenència i més de 420 l/m2 en la Casella. Eixint d’esta forma al pas de les crítiques realitzades hui pel PP local, que en un comunicat assegurava que el canal de les Basses «és inservible, no funciona perquè no pot desaiguar al Casella».

A este respecte el membre de l’equip de govern ha recalcat que «els 20 milions de litres que ha emmagatzemat el canal no han anat al barri de les Basses, és de pàrvuls«.

Pascual concreta que les comportes d’esta infraestructura «la única de caràcter hidràulic construïda en Alzira durant els últims 50 anys», es tancaren a les 15:30 hores del passat dijous i es reobriren a les 21h i «a la mitjanit ja estava pràcticament buït».

Al tancar-les les aigües que baixaven dels quatre barrancs pel camí dels Pescador, es desbordaren pel punt més baix que és la redona de la CV-50 on es troba la gasolinera.

Cas de no haver estat l’actual canal de 900 metres de llargària «els milions de litres caiguts hagueren arribat fins la placeta de Dolz, inundant com mai les Basses, en lloc d’haver entrat només en tres soterranis i haver-se passejat per alguns baixos». De fet assegura que «cap veí» «ha demanat l’ajuda de l’ajuntament o dels bombers per traure l’aigua dels seus soterranis».

Pel que fa als baixos del carrer Josefina Fernández, el més pròxim al barranc Fosc i els de Nova Alzira «l’aigua que pogué entrar als seus baixos va estar provocada per les ones dels vehicles que circulaven durant les primeres hores després de la tempesta». El regidor recorda que la xarxa local de clavegueram «entra en càrrega, és a dir no traga, a partir dels 80 l/m2, la tercera part de la que va caure».

Ara bé l’equip de govern té ben clar que este tram del canal de les Basses «no és suficient per evitar les inundacions» i per aixó s’ha proposat «exigir» tant a la Generalitat com al Govern estatal les subvencions corresponents per fer front a l’expropiació dels terrenys i la construcció del segon canal que enllaçaria els barrancs de l’Estrells i Fosc amb el primer canal, de forma paral.lela al camí dels Pescadors, per recollir també les escorrenties procedents dels altres dos barrancs, Gracia Maria i el de l’Arena.

Riberaexpress