Dotze veus valencianes per a celebrar el Dia de les Llibreries

0
459

El pròxim divendres 13 de novembre, Dia de les Llibreries, es publica Maruc i el fantàstic món de les llibreries (Lletra Impresa Edicions), un recull de dotze contes en favor de les llibreries i dels professionals que hi treballen

 

Tothom hi està d’acord: la lectura és un bé immaterial de la humanitat. Els llibres ens fan lliures. Però, on podem adquirir els millors llibres? Sens dubte, a les llibreries. Perquè les persones que hi treballen ─llibreteres i llibreters─, a més d’aplicar criteris professionals a la seua feina, ens coneixen una mica i saben què és el que més ens agrada o el que més ens convé en cada moment. Amb aquesta premissa de defensa de les llibreries, s’han reunit dotze veus destacades de la narrativa valenciana actual i han creat dotze històries ambientades en diverses llibreries d’arreu de la geografia valenciana. El volum es diu Maruc i el fantàstic món de les llibreries i aplega contes de Xavier Aliaga (Xàtiva), Carles Barquero (Elx), Maria Calvo (Algemesí), Isabel Canet Ferrer (Gandia), Carles Cano (Paiporta), Laia Fontana (Alzira), Aina Garcia-Carbó (Benicarló), Francesc Gisbert (Alcoi), Susanna Lliberós (Vila-real), Lliris Picó (Sant Joan d’Alacant), Jovi Seser (Dénia) i Vicent Usó (Castelló). El volum ha estat editat per la professora de valencià i escriptora Maria Calvo i compta amb un pròleg de la també escriptora i artista Anna Moner. Les il·lustracions són del muralista i artista polifacètic Toni Espinar, que ha comptat amb la col·laboració dels seus fills Gustavo Darío i Violeta Espinar Alemany.     

De la mà de Maruc, el personatge que apareix en cadascun dels dotze contes del recull, ens endinsem per algunes de les llibreries més emblemàtiques i atractives del nostre territori, i per altres que desconeixem totalment. Un llibre que reivindica el paper dels professionals de les llibreries, un sector cultural en crisi permanent que s’ha vist amenaçat, encara més, durant la pandèmia i que pateix, des de fa anys, la competència ─no sempre lleial─ de les grans superfícies i la voracitat de plataformes de dubtosa legitimitat que operen a través d’Internet.