Els contagis massius es donen en llocs on es passa molt de temps parlant segons un investigador

0
247
Una imatge prou habitual amb el cigarret en la mà i la mascareta baixada. Foto: Fernando Alvarado 8EFE)

Un expert en aerosols calcula que són responsables del 75% dels contagis de coronavirus

El científic José Luis Jiménez aconsella portar les aules al carrer

 

Els aerosols estan darrere del 75% de la transmissió de la COVID-19, segons els estudis de l’investigador saragossà José Luis Jiménez, que s’oposa a la teoria defensora del contagi per gotícules.

Membre honorari de l’Associació Americana d’Investigación en Aerosols, Jiménez recomana que la gent pense en el virus com si fóra fum de tabac que cal intentar no engolir. A més, ha insistit en la importància de portar la màscara ajustada, evitar els espais interiors i en tot cas ventilar-los de manera correcta.

«Hi ha moltíssimes més evidències (del contagi) per aerosols que per gotes», va afirmar Jiménez. No obstant això, l’OMS ha rebutjat per una «qüestió històrica» el contagi per l’aire, com ja va fer en el seu moment amb la tuberculosi, que no va ser fins a 40 anys després quan es va admetre, i per una qüestió «pràctica», perquè al principi no es comptava amb suficients màscares per a protegir-se de la infecció.

Per a l’expert, és «quasi impossible» que dos persones reunides en l’exterior, amb màscara i respectant la distància de seguretat es contagien de coronavirus. Encara que ha destacat que cap mesura de protecció funciona per si sola, sinó que es tracta de combinar-les com si foren capes.

Netejar l’aire

En cas que siga inevitable estar a l’interior d’un local, el científic aposta per ventilar per a «netejar l’aire» i que l’espai contaminat no torne a ser inhalat per altres persones. Apunta, així mateix, que és necessari que el CO₂ en l’ambient no siga superior a 700 partícules per milió, perquè garanteix que com a molt el 2% de l’aire respirat siga aire que ha expulsat una altra persona, per als quals recomana la instal·lació de mesuradors de CO₂ o filtres HEPA.

«Els contagis massius es donen en llocs on es passa bastant temps parlant», sosté l’expert, qui explica que en parlar expulsem deu vegades més quantitat d’aerosols i en cantar o cridar cinquanta vegades més.

Aules al carrer

El científic, qui manté un contacte directe amb el Govern d’Espanya, aconsella portar les aules al carrer, posant l’exemple de Nova York i Boston, que van donar les classes en l’exterior durant l’epidèmia de tuberculosi de 1910.

Al seu torn, el catedràtic assenyala que els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels EUA ja reconeixen el contagi per inhalació i matisa que no sempre que s’emeten aerosols s’expulsa el virus sinó que és «esporàdic» i per això ocorre que a vegades no es contagien contactes estrets.

EFE