Carlet proposa menjar bé amb procs recursos i productes locals

0
394

Carlet posa en marxa un programa d’empoderament de les dones a través de l’alimentació saludable i de proximitat

Menjar bé, amb pocs recursos i amb productes locals i de temporada. Eixe és un dels objectius del programa de formació «Mengem totes bé», que s’iniciava ahir a Carlet i que ha estat impulsat per la Mesa Intersectorial de Salut de Carlet, en concret, pel Grup de Nutrició Saludable. Naix a partir de les línies d’acció definides en l’estratègia local de prevenció i promoció de la salut “Carlet ciutat saludable”, dels quals són membres promotors l’Associació Alanna, Serveis Socials i l’IES Eduardo Primo.

 

Este programa de formació, a més, té un segon objectiu, i no menys important, com és l’empoderament de les dones en situacions d’especial vulnerabilitat per una situació  socioeconòmica difícil, com és el cas de  les dones usuàries de la Casa de la Dona, de Serveis Socials i de Creu Roja, a les quals s’adreça este programa.

 

Arran de la situació generada per la COVID-19, s’ha manifestat la necessitat de donar suport a famílies en situació de vulnerabilitat pel que fa a la gestió de les seues llars de forma més eficient amb els pocs recursos disponibles actualment. El programa, a més de promoure l’alimentació saludable i de proximitat, vol ser un espai de trobada i empoderament de les participants a través de l’alimentació de proximitat. Tal com explica la regidora de Sanitat, Lola Navarro, «es tracta d’un curs teòric i, sobretot, pràctic, que mitjançant l’alimentació aconseguix altres beneficis socials com ara empoderar les dones i que s’integren en la seua ciutat a través del comerç de proximitat, dels recursos municipals existents, amb el desenvolupament d’habilitat socials i el fet de sentir-se protagonistes d’una vida més saludable».

 

El programa, que es va iniciar ahir, compta amb la participació de 16 dones, usuàries de la Casa de la Dona i Serveis Socials dividides en dos grups, que durant 15 dies treballaran intensament aspectes com la nutrició, l’elaboració de menús saludables i econòmics, l’economia domèstica, la gestió de la llar i la creativitat en la cuina. L’objectiu és que elles puguen realitzar una selecció més conscient d’allò que mengen, dotar-les de ferramentes per a elaborar receptes més saludables amb els seus recursos econòmics i previndre malalties com la diabetis o l’obesitat i, finalment, acostar-los al comerç de proximitat, als forns i fins i tot als camps de cultiu del municipi perquè es familiaritzen amb el cicle de producció dels aliments locals.

 

Este programa ha rebut una ajuda per al finançament de part de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública en la seua convocatòria de 2020 per a projectes de promoció de la salut en poblacions que viuen en situació d’especial vulnerabilitat.

 

A més i tenint en compte les circumstàncies de la pandèmia, s’ha adaptat la realització del curs  per a garantir una correcta distància de seguretat sanitària mitjançant l’aforament reduït, la ubicació en espais oberts i el compliment de mesures de protecció individuals com l’ús de la mascareta i una higiene de mans constant.