La Ribera pretén fer del Xúquer un atractiu turístic «sostenible»

0
591
Zona del port fluvial en el tram del Xúquer al seu pas per Alzira
Tram del riu que la CHX està eliminant la invasora canya

El Xúquer recorre un total de 498 km des del seu naiximent als Monts Universals a 1.700 metres d’altitut, fins la desembocadura en el Mediterrani després de banyar terres de Conca, Albacete i València i en el seu tram final, serpenteja a la Ribera per les rodalies dels municipis més importants de la comarca; Carcaixent, Alzira, Algemesí, Sueca i Cullera.

Els riberencs l’han explotat, històricament, per regar les seues parcel.les de cítrics, caquis i frutals, a més dels arrossars en la part més baixa del curs.

La crisi de l’agricultura ha provocat que els ajuntaments de les poblacions menudes i grans pretenguen convertir-lo en «un pac turístic alternatiu al sol i la platja per a generar empreses i ocupació«, segons el regidor de Medi Ambient d’Alzira, Pep Carreres, precursor de la iniciativa de rehabilitar el Xúquer amb la campanya, «Canya a la canya», que ficà en marxa durant l’anterior legislatura.

Bosc de ribera

El Consorci s’ha proposat recuperar l’antiga fisonomia del riu, amb espècies característiques del bosc de ribera, abans que la invasora canya de riu dominara el seu paissatge.

L’alcalde de Sumacàrcer, David Pons, població de la zona alta de la ribera considera que «la recuperació d’espais degradats del riu li donen més valor al poble».

La primera autoritat local d’Alzira, Diego Gómez, està empenyat en «obrir el Xúquer a la ciutadania» i en que el riu que vertebra la comarca es convertisca «en un atractiu turístic i en una mobilitat alternativa» i per aixó reclama la col.laboració de les diferents administracions.

Xarxa de mobilitat

El president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez, veu al «Devastador» com un producte turístic de primer ordre; «hi han molts turistes en Europa que vindrien a gaudir del paissatge», al temps que resalta la «configuració d’una xarxa de mobilitat alternativa» a la vorera del mateix riu. Peláez resalta que «no podem perdre el Xúquer», que «cal aprofitar-lo davant l’impacte econòmic positiu que tindrà per a les poblacions, sobre tot les més menudes«.

Peláez ha recordat, en el propi port fluvial d’Alzira, el projecte de ministeri de Medi Ambient respecte al Camí Natural del Xúquer que recorrerà els prop de 500 km que hi han entre el seu naiximent, a Conca, fins la desembocadura en Cullera.

Recuperació indispensable

El president del Consorci de la Ribera, Óscar Navarro, avança que el Xúquer formarà part del Pla de Dinamització Turística de la comarca i remarca que «la recuperació del riu és indispensable per a la Ribera». La col.laboració amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer «ha encetat un camí» assegura que «servirà per a desestacionalitzar el turisme a la nostra comarca«.

La Ribera, que ha viscut d’esquenes al riu li està perdent la por, últimament s’apropa cada vegada més, i fins i tot treballa en l’eliminació de la canya de riu per poder recòrrer-lo pel seu propi llit gaudint del seu paissatge i de la seua rica fauna i flora.

Riberaexpress