El Congrés no convalida el decret llei dels romanents dels ajuntaments

0
193
Ajuntament d'Alzira

El Ple del Congrés ha rebutjat este dijous convalidar el decret llei que recull l’acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sobre la cessió dels romanents dels ajuntaments, que va quedar derogat.

En concret, el text va ser tombat per 193 vots en contra, enfront de 156 sís. El Ministeri d’Hisenda va aconseguir a última hora un acord amb els seus socis d’Unides Podem i les seues confluències però no va aconseguir sumar a cap altre grup parlamentari.

Es tracta de la primera vegada que el Govern de coalició de socialistes i morats perd una votació sobre la convalidació d’un decret llei.

Dimarts passat 31 alcaldes pertanyents a 13 formacions polítiques diferents, entre ells el de Múrcia, José Ballesta, van signar un manifest en el qual sol·licitaven aquesta derogació que finalment s’ha produït.

La titular d’Hisenda ha justificat el decret perquè els ajuntaments no poden disposar dels seus romanents sense incórrer en dèficit, ha explicat que, en estar depositats en les entitats financeres, als consistoris els costa diners pels tipus negatius, uns 70 milions d’euros a l’any.

Ha admés que es tracta d’una «solució complexa perquè el problema ho era» però permetia actualitzar els lliuraments a compte dels ajuntaments i aconseguir que no hi haguera «falta de recursos» en els consistoris. A més «l’Estat no necessita els diners dels ajuntaments» perquè aquest país «és solvent per als inversors estrangers».

Des del PP han votat en contra, en criticar que s’imposa «un corralito als estalvis públics de l’els ajuntaments» que els cedeixen durant 15 anys a canvi d’un fons que suposa un terç dels romanents de tresoreria i que el decret va ser aprovat amb «*agosticidad i traïdoria». Tampoc han acceptat que es tramite com un projecte de llei i es retarde la seua aprovació diversos mesos pel que reclamaven un nou reial decret.

EP / RTVE