Alzira denuncia la brutícia i pestilència del Barxeta i del Verd per excés de matèria orgànica

0
464
Imatge d'este matí del barranc de Barxeta a les rodalies de la desembocadura amb el Casella. Les aigües desprenen un olor pestilent
L’Ajuntament d’Alzira ha denunciat la «brutícia» que patixen les aigües del barranc de Barxeta i del riu Verd, davant l’existència d’abocaments que «estan fora del control de les depuradores», segons el regidor de Medi Ambient Pep Carreres. Este matí les brutes aigües desprenien un olor pestilent a la desembocadura del Barxeta amb el barranc de la Casella, segons ha pogut constatar in situ Riberaexpress.
El consistori ha demanat la realització de les corresponents analítiques que confirmen la possible contaminació «donat que poden comprometre la qualitat de les aigües del riu Xúquer», advertix Carreres.
El responsable municipal de Medi Ambient atribuix la brutícia detectada «a la relaxació d’empreses d’Alzira i Carcaixent durant el periode de la pandèmia«.
A més dels abocaments procedents d’empreses, Mdi Ambient ha pogut constatar «un excésde matèria orgànica procedent d’aigües fecals», un fet recurrent que requerix «amplia la capacitat de tractament de les depuradores i la millora de les condicions per millorar el seu rendiment».
En el cas del Barxeta, les aigües brutes procedixen d’altres poblacions de la comarca ubicades en el curs més alt del Xúquer. Alzira, que realitza, mensualment analítiques del riu va detectar l’increment de la brutícia i dels mals olors fa dos setmanes, analítiques que revelen que els contaminants no son tòxics sinó «un excés de matèria orgànica».
Responsabilitat
Carreres apel.la a la «responsabilitat» dels ajuntaments, d’empreses i d’agents implicats per resoldre esta problemàtica i ha advertit «no podem callar-nos, tenim l’obligació de denunciar estos abocaments i buscar solucions».
Per al govern local es tracta «d’un problema molt seriòs ja que afecta a la salut del Xúquer, a la seua flora i fauna i al seu equilibri mediambiental».

L’Ajuntament d’Alzira ja ha demanat les analítiques oportunes que constaten el mal estat de les aigües per tal que la denúncia no es base en una simple observació. Des de la regidoria de Medi Ambient expliquen, a més, que «no es tracta només d’un problema de falta de depuradores en la subconca del Barxeta, aigües amunt d’Alzira, sinó també d’abocaments amb excés de càrrega contaminant que afecten precisament la flora bacteriana del mateix funcionament de les instal·lacions de depuració».

Pep Carreres, ha afegit que este és un tema pel qual les administracions i les empreses implicades haurien de respondre en favor de la salut del riu: “Preguem que actuen en conseqüència perquè com s’ha vist recentment, la salut del riu és la salut de les persones”.