Sanitat tanca els locals d’oci nocturn i prohibix fumar en espais públics

0
331
La gerència del pub Sauvage d'Alzira tancà voluntàriament este local de forma voluntària en juliol

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que comprén el Ministeri de Sanitat i els responsables autonòmics del ram, ha anunciat l’acord d’una sèrie de “mesures coordinades” que s’imposaran en tot el territori nacional per a fer front a la pandèmia. El ministre Salvador Illa ha considerat que l’escenari “és de control”, però que després de registrar “rebrots creixents” s’ha optat per prendre mesures que han sigut aprovades per unanimitat amb totes les comunitats autònomes.

Entre elles estan la prohibició de fumar en espais públics si no es pot mantindre la distància de seguretat i el tancament dels locals d’oci nocturn. El dijous, Sanitat va comunicar prop de 3.000 nous contagis que posen la xifra total de contagiats en 337.334.

Així, referent a locals d’oci, el document preliminar recull que les discoteques, sales de ball i bars de copes amb i sense actuacions musicals en directe hauran de romandre tancats. Els establiments hostalers i de restauració d’una altra índole hauran de garantir la distància de 1,5 metres en el serveis de barra i entre taules, sense admetre grups majors a 10 persones. L’hora de tancament màxima serà la 1:00h, sense que es puguen admetre nous clients a partir de la mitjanit.

PCR obligatòries als nous ingressos en residències

En els centres sociosanitaris -que inclou a les residències de majors– serà obligatori realitzar proves PCR a tots els nous ingressos de caràcter residencial, “amb 72 hores d’antelació com a màxim”, i estableix que es limitaran les eixides dels residents. També hauran de sotmetre’s a aquests test els empleats i empleades que tornen de vacances, així com les noves contractacions.

Els residents, a més, només podran rebre una visita d’una persona al dia, “una hora com a màxim”, ha precisat el ministre Illa, amb l’excepció de les persones que, indica el document, “es troben en procés del final de la vida”. També es recomana realitzar periòdicament “proves PCR als treballadors de centres sociosanitaris que estiguen en contacte directe amb residents”.

Pel que respecta als esdeveniments multitudinaris, la “avaluació de risc és obligada”, ha subratllat Illa, i serà aqueixa avaluació la que definisca si la CCAA autoritza o no l’acte.

Botelló prohibit

Respecte al consum d’alcohol en la via pública, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha acordat reforçar els controls per a perseguir el consum no autoritzat, aplicant sancions d’índole autonòmica o municipal. “El botelló està prohibit”, ha emfatitzat Illa. Igualment, no es podrà fumar, ja siga tabac, pipes d’aigua o similars, en la via pública o en espais a l’aire lliure quan no es puga respectar una distància mínima interpersonal de, almenys, 1,5 metres.

Limitació trobades socials

El document conclou amb una sèrie de recomanacions, que inclouen “recomanar a la ciutadania la limitació de les trobades socials fora del grup de convivència estable”, i que aquests estiguen limitats a 10 persones, una condició sobre la qual *Illa ha posat l’accent per la seua rellevància ja que, ha recordat, les mesures aprovades de manera unànime “són de mínims”.

El Consell també ha acordat que, en cas de brot epidèmic, “es realitzaran garbellats amb proves PCR en aquelles poblacions de risc i potencialment exposades”. Aquestes poblacions són residents en centres soci-sanitaris, en barris amb transmissió comunitària, centres educatius, blocs de cases afectades i una altra sèrie de col·lectius vulnerables.