Alzira proposa un tanc de tempestes alternatiu a la segona fase del Canal de les Basses

0
423
En esta parcel.la agrícola al final del Camí dels Pescadors es construirà el tanc de tempesta
Inici del Camí dels Pescadors en el lloc on desemboca el barranc del Respirall
Barranc Fosc o un mur amb comporta regularà l’accés de les escorrenties al clavegueram de la ciutat

La gran bassa i un mur en el barranc Fosc seran l’alternativa a la construcció de la segona fase del canal de les Basses

En este cas el Camí dels Pescadors continuarà fent de canalitzador de les escorrenties dels quatre barrancs

 

L’Ajuntament d’Alzira proposarà a la Conselleria de Medi Ambient i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), la construcció d’un tanc de tempesta, destinat a emmagatzemar les escorrenties d’aigua procedents dels quatre barrancs, quan el canal de les Basses no puga absorbir tot el cabal davant el tancament de les comportes en la desembocadura amb el barranc de la Casella.

Esta bassa aniria al final del Camí dels Pescadors, junt a l’inici de l’actual canal de les Basses en la rotonda de la gasolinera de la CV-50.

A més, el projecte, disssenyat per Aigües de València, per evitar les inundacions de les Basses i la zona de l’Alquenència, contempla la construcció d’un mur amb una comporta en el barranc Fosc, tot just en el creuament amb el camí dels Pescadors, «per evitar que desemboquen les aigües en el clavegueram en l’últim tram d’este barranc, evitant així la inundació d’aquella zona de la ciutat», segons l’alcalde d’Alzira Diego Gómez.

Alternativa al canal

La primera autoritat local ha explicat a Riberaexpress que este projecte «és una alternativa» a la construcció de la segona fase del canal en la que el propi Camí dels Pescadors «canalitzaria les aigües procedents dels barrancs del Respirall, Fosc, Gracia Maria i l’Arena», bé cap a l’actual sèquia artificial, bé cap al tanc de tempesta que es construirà al final d’este vial.

La bassa actuaria en el cas que el canal s’omplira per les fortes pluges i no poguera desaiguar en el barranc de la Casella, que en estos casos baixa també ple, i provoca el tancament de les comportes del canal.

40 milions de litres

El tanc de tempesta amb capacitat per a 40 milions de litres, es situarà en la part més baixa de la zona i comportarà l’expropiació de la parcel.la actualment cultivada de caquis, al final del camí dels Pescadors.

El pressupost d’este projecte és sembla al de la segona fase del canal – al voltant d1,5 milions d’euros – però resulta més senzill i ràpit d’executar que la construcció de l’altre tram del canal que discorriria paral.lel al camí dels Pescadors, vial que actuarà, com sol fer en episodis de fortes pluges a la Murta i la Casella, de canalitzador de les escorrenties procedents dels quatre barrancs.

El regidor de Medi Ambient, Pep Carreres, veu «amb bons ulls» esta iniciativa donat que «el tanc de tronades completaria l’Anell Verd amb una zona ajardinada per a ús d’oci i esportiu que es completarà amb un pla d’arbratge».

Riberaexpress