L’alvocat continua guanyant terreny a la Murta i la Casella

0
350
La última parcel.la d'Alzira cultivada d'alvocats a la vall de la Murta
Plançons d’alvocats el cultiu de moda a la Ribera
Finca cultivada d’alvocats d’El Bollo al voltant de pou de les Aigües Potables

La crisi citrícola de la Ribera en particular i de la Comunitat Valenciana en general ha propiciat una diversificació del risc en part de les produccions, un canvi que ha tingut el seu major exemple en el caqui, que va conquistar els camps de tarongers de la Ribera en substitució del cultiu tradicional fa una dècada i ha transformat la superfície agrícola.

També altres cultius com l’ametler, el pistatxo i el kiwi han sonat amb força en els últims anys però no han arribat a consolidar-se per diferents motius.

Els plançons d’ametler van arribar a tindre llistes d’espera però els preus han caigut últimament en picat; el pistatxo és un cultiu problemàtic en la Comunitat i el kiwi té uns costos d’inversió inicial alts i per a obtindre rendibilitat cal esperar quasi una dècada.

L’alvocat és una alternativa més amb una rendibilitat considerada «interessant», pels seus bons preus, i costos assumibles ja que en tractar-se d’un cultiu nou no presenta plagues.

Ara bé requereix de zones càlides, en ser un cultiu subtropical, protegides de vents del nord i de ponent; necessita aigua de bona qualitat i té un 15% més de dependència hídrica que els cítrics.

A Alzira les valls de la Casella i la Murta, que reunixen totes les condicions que exigix l’alvocat (aguacate) son les àrees en les que més avança el seu cultiu. Ja es poden apreciar grans extensions com la plantació de l’empresa Frutes El Bollo, al voltant del Pou de les Aigües Potables, a l’inici de la vall de la Casella, i altres de poques fanecades. La última parcel.la en plantar este arbre subtropical, ho feia a principis d’esta setmana junt al camí de la travessia de la Murta, a menys de 2 km de l’entrada al paratge. Camp que ajuda a incrementar la superficie cultivada a la Comunitat Valenciana que ja s’apropa a les 2.000 hectàrees.

«L’alvocat s’adapta prou bé al nostre clima i compta amb bones eixides comercials», així ho comentava en el seu dia el productor alzireny Agustin Ferrer a Riberaexpress,  junt els seus plançons de pocs mesos al cor de la vall de la Casella.

Més rendible

El cultiu de l’alvocat resulta, pel moment, «més econòmic que els caquis i els cítrics, sols hi ha que regar i podar, en no patir plagues».

Durant els últims anys el preu aconseguit pel productors oscil.la entre 1,5 i 3 euros el kg, encara que les de superior categoria es poden pagar fins a 4€ el kg en la varietat més plantada com és la «Hass», de pell negra i rugosa que representa el 90% del que es consumeix a Espanya i Europa.

Els alvocats poden arribar als 10 metres d’alçària, però no els deixen superar els 2 m  que alcancen als 6 anys per facilkitar la collita dels seus fruits.

Riberaexpress