La Mancomunitat de la Ribera Alta digitalitza les pintures rupestres de Tous

0
531
Pintures rupestres del Barranc de Pertecates
Les pintures rupestres són les representacions gràfiques més antigues de la comarca de la Ribera. La Mancomunitat de la Ribera Alta ha iniciat la digitalització de les pintures rupestres del Barranc de Pertecates Abric I, al terme municipal de Tous. Amb uns 6.000 anys d’antiguitat, es tracta d’un dels vestigis més antics a la comarca.
Molt prompte es podrà consultar a través de la plataforma Riberana, una iniciativa posada en marxa arran de la participació de la Mancomunitat al projecte europeu Interreg Europe CD-Eta.
Dos tècnics del departament de digitalització junt a l’arqueòleg de Tous Ximo Martorell van realitzar una visita de treball a la zona a inicis de juliol, per a prendre imatges destinades a dissenyar una Visita Virtual, amb imatges d’alta resolució i 3D. Inclourà diferents pintures rupestres trobades en un abric per Ximo Martorell.
Es tracta d’un panell decorat amb escenes de caça i de guerra en què participen diversos arquers i quadrúpedes. Aquestos exemples d’art prehistòric llevantí, pertanyent al Neolític. Les pintures formen part del conjunt d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, declarat patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
El treball de Digitalització en Pertecates I, a Tous, compta amb l’autorització i col•laboració de la direcció general de Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports. La finalitat és la de difondre el patrimoni artístic i cultural de la zona, a través de diferents canals (xarxes socials, web), perquè la població en general conega la riquesa d’aquestes representacions artístiques primigènies.
A més, també es busca facilitar la preservació digital d’aquestes representacions que, d’altra banda, requereixen de mesures de preservació física com ara la seva tanca perimetral, un primer pas imprescindible per a la seva futura museïtzació i posada en valor.