La Murta i la Casella candidates a un projecte europeu de cohesió territorial verda

0
343
Vista d'Alzira des de la Casella. El projecte pretén connectar la muntanya, i els espais agrícoles amb la ciutat

Alzira proposa a la Comissió Europea integrar la Muntanyeta amb l’Anell Verd i el paratge Murta-Casella per a connectar-los amb els espais agrícoles de les rodalies

Esta iniciativa, junt la de l’Alt Carraixet de la comarca Camp de Túria, es va presentar, recentment, davant la Comissió Europea amb l’objectiu d’aconseguir fons del programa LIFE, al voltant de 2,8 milions d’euros en total

Este projecte pilot nomenat, «Connectant el paisatge«, preveu l’acostament entre el camp i la ciutat d’Alzira a través de vies verdes i circuits de trànsit sostenible, destinades a la pràctica del senderisme, el cicloturisme i a altres activitats saludables.

També contempla el condicionament natural de les zones periurbanes i una recuperació dels sòls agraris per a la producció responsable.

El regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Transició Ecològica, Pep Carreres, ha explicat a Riberaexpress «es tracta d’aconseguir una continuitat verda, que els animals puguen comunicar-se de la vall de la Murta al de la Casella, que puguen accedir d’una forma natural». A més resalta que es faran «biocorredors verds que connecten els espais agrícoles amb els paisatgístics» i que «podriem acometre la reforestació de la Muntanyeta».

Millora del paisatge agrícola

L’altra gran pota del programa és la millora del paisatge agrícola. En este sentit, es promourà la plantació d’arbres i arbustos allà on siga necessari, prestant especial atenció a les espècies més favorables per als agents pol·linitzadors. També contempla un insectari amb el que es potenciaria la lluita biològica per fer front a les nombroses plagues que patix el camp.

Carreres insisteix en què el principal objectiu d’esta iniciativa «és la d’integrar el paratge Murta-Casella amb l’Anell Verd i els espais agraris pròxims». Cas de passar el primer tall en la Comissió Europea, aleshores «deuriem redefinir i concretar el projecte» segons el responsable municipal d’Agircultura i Medi Ambient.

Si esta intereseant iniciativa prospera, serà la Generalitat qui coordine les accions a través de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Canvi Climàtic i Transició Ecològica. El Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal actuarà com a òrgan gestor, però  els encarregats d’aplicar la iniciativa sobre el terreny seran òrgans i entitats amb arrelament local, tant públiques com privades: VAERSA, la Diputació de València,  l’Ajuntament d’Alzira, la Cooperativa La Vall de la Casella d’Alzira, i la Fundació Limne, divulgador principal del programa i coordinador del voluntariat.

En cas d’aconseguir els fons europeus LIFE, el programa haurà de posar-se, en marxa en tots dos escenaris, abans de l’1 de gener de 2022, amb un termini de finalització de quatre anys.

Riberaexpress