L’hostaler JL López «Galo» d’Alzira es jubila al temps que tanca Marimba

0
460
José Luis López moments abans de baixar la persiana de Marimba
Este quadre de Joan Verdú immortalitzà l’emblemàtic Bar Cocodrilo
El jove Galo continuarà la tradició familiar però en València

Hui s’ha jubilat una autèntica institució en el sector de l’hostaleria alzirenya, José Luis López «Galo», després de 54 llargs anys entre fogons, cafés, tapes i cervesses.

Apenes tenia 13 anys, quan son pare, Galo, es va quedar, en concessió, el bar de la Gallera, al principi de la dècada dels 60. Al voltant de 1967 es va quedar el Bar Cocodrilo al carrer Pérez Galdós i allí s’incorporaren, progressivament, els seus quatre fills, José Luis, Mª Ángeles, Manolo i Juan. «El Cocodrilo ja era, aleshores, un referent, un dels locals emblemàtics de l’hostaleria d’Alzira»,  recorda hui, amb nostàlgia, José Luis, mentre desmantel.la la cafeteria Marimba, una de les principals terrasses locals que davant la crisi provocada per la Covid-19, ha tingut que baixar este matí la persiana després de 10 anys.

El Cocodrilo

Evoca els bons temps d’aquell bar «que obria a les 5 del matí en ser el punt de reunió dels jornalers i collidors de taronja». Entrepans i tapes pel matí i «les partides de cartes per les vesprades», deixaren pas en 1982, després d’una gran reforma, al Restaurant Cocodrilo, que va desaparèixer dels menús hostalers alzirenys l’any 2006. «No era fàcil viure quatre famílies del restaurant i decidirem independitzar-nos», explica a Riberaexpress.

Fa 10 anys inicià el que seria el seu últim projecte hostaler, la Cafeteria Marimba a la plaça Major, amb el seu fill Galo  i la seua dona Merce. Complits els 67 anys, el passat mes de març va fer el que s’anomena una jubilació activa coincidint amb l’inici de l’estat d’alarma i ara el coronavirus ha precipitat la seua jubilació definitiva; «la pandèmia s’ha notat molt, tenim un 50% menys d’ingressos que abans i paguem el mateix lloguer«, lamenta.

Per cert el lloguer mitjà que paguen les terrasses ubicades al centre de la ciutat ronda els 1.800 euros mensuals, este és el principal problema als que s’enfronten els hostalers que no son propietaris del local. El seu fill Galo continua, tot i això, la tradició familiar en la ja tercera generació, però ho farà València, a partir d’ara «on trobem lloguers més econòmics que a Alzira».

La vacuna i el futur de l’hostaleria

José Luis,que va ser president local del gremi, fa un ràpid repas al seu mig segle en este complicat sector; «l’hostaleria ha tingut que adaptar-se als continus canvis d’hàbits dels consumidors», explica en el primer dia de jubilació, i recorda que «l’aparició dels centres comercials ens va perjudicar al modificar els costums de la clientela».

Considera que el futur «és presenta prou difícil, sé que alguns establiments van a tancar, però hi han que canvien de gerència, esperem que la vacuna del coronavirus arribe prompte i resorgisca el sector», confia el que ja és un referent històric de l’hostaleria alzirenya.

Riberaexpress