La Importància del nostre patrimoni natural / Sergi Abril

0
146

FEM CULTURA FORESTAL

Benvolguts lectores i lectors, abans de tot agrair-vos l’interés mostrat en punxar el titular que enllaça a aquest article i presentar-me, soc Sergi Abril Cerdà, enginyer tècnic forestal i llicenciat en ciències ambientals, i tinc la gran sort de realitzar el meu treball en la gestió i millora forestal d’aquest meravellós terme que tenim a Alzira.

Com amant de la terra on visc, vos propose una serie d’articles que explicaran quin és el gran patrimoni forestal que tenim al nostre entorn i quins son els motius que justifiquen el perquè és tan important, defendre, gestionar i cuidar les nostres muntanyes, els nostres rius i els nostres barrancs.

La distribució i estructura dels nostres boscos son resultat de l’acció dels humans

No exposaré la nostra riquesa forestal des del punt de vista idíl·lic d’un ecosistema natural verge on totes les espècies de flora i fauna es desenvolupen i reprodueixen en harmonia alienes als efectes de l’activitat humana, perquè no és així. Els ecosistemes que trobem a les nostres muntanyes i als nostres cursos fluvials han estat històricament influenciats per l’acció antròpica, els nostres avantpassats feien ús general dels aprofitaments forestals i extreien un amplia varietat recursos essencials per a la seva subsistència i les seves economies. Aquesta activitat continuada, va tindre un paper fonamental en la distribució i estructura dels ecosistemes forestals actuals.

Quan ens deslligarem de la natura, el foc es va convertir en el gestor principal dels nostres boscos.

No obstant això, fa poc més de seixanta anys que amb la industrialització i la intensificació de l’activitat agrícola, ràpidament tots aquestos usos i aprofitaments forestals s’abandonaren i a poc a poc les formacions vegetals forestals es varen anar expandint, ocupant els espais que abans es gestionaven per l’activitat humana.

Actualment ens trobem amb un sòl forestal extens, caracteritzat per contindre una vegetació abundant, densa i continua. Aquest fet, contràriament al que es podria pensar, i agreujat per la progressiva pujada de les temperatures derivada del procés de canvi climàtic, posa en perill la perdurabilitat d’uns ecosistemes forestals madurs i eficients.

A les èpoques de sequera, cada vegada més freqüents, la abundant i continua massa vegetal perd la humitat i es converteix en combustible disponible per als incendis forestals,  propiciant uns focs sobtats, ràpids i intensos. La freqüència d’aquestos incendis podria arribar a ser més elevada del que les formacions vegetals poden suportar alhora de regenerar-se. La degradació dels nostres boscos és un perill real i possible que hem d’afrontar perquè té moltes possibilitats d’arribar a materialitzar-se.

El nostre paper en la millora dels ecosistemes forestals

Els ciutadans interactuem i ens desenvolupem amb els paisatge que ens envolta, de fet, no s’entén la configuració d’aquest paisatge sense la nostra activitat. Som com uns actors que interpretem la nostra història dins d’un escenari comú i és per això que les nostres accions poden arribar a tindre una repercussió directa sobre la configuració i la qualitat d’eixe escenari. Segons com ens relacionem amb el paisatge forestal podrem, o bé ajudar a millorar-lo i fer-lo més resilient a les amenaces a les que s’enfronta, o per contra, si l’ignorem o no el respectem, contribuirem a agreujar-lo i posar-lo en perill de degradació, amb totes les conseqüències nefastes que tindria per a les nostres vides.

 

Des de el coneixement podrem començar a actuar.

Però la qüestió fonamental és, per què ens interessa respectar i millorar els nostres boscos? Quina importància tenen més enllà de ser un bonic escenari on fer rutes envoltats de natura per a poder evadir-nos del formigó de la ciutat? Doncs bé, és aquesta resposta general la que vull explicar amb aquesta col·lecció d’articles, faré vore com la existència dels boscos a prop de les ciutats té una influència directa en la planificació i en el desenvolupament de les activitats que els ciutadans fem al nostre dia a dia.

Intentaré fer divulgació de la cultura forestal pròpia i exposaré entre altres coses, allò que els forestals anomenen les externalitats positives del bosc mediterrani, un bosc fonamentalment protector i regulador.

La defensa i millora dels ecosistemes forestals del nostre entorn, no podrà ser mai exercida amb determinació si no coneguem i no posem en valor els efectes beneficiosos que uns boscos en bones condicions tenen sobre la vida dels ciutadans de les poblacions veïnes.

Sergi Abril Cerdà,

Enginyer tècnic forestal i llicenciat en ciències ambientals