Alzira i la cultura en temps difícils / Alfred Aranda

0
894
Alfred Aranda, regidor de Cultura

Han passat cinc mesos des que començàrem la campanya La cultura no s’atura que portem endavant des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira i el nostre balanç és ben satisfactori. Tot ha anat bé. Estem satisfets, contents i molt contents.

Satisfets perquè hem actuat amb responsabilitat, hem aplicat les normes sanitàries establertes, hem controlat l’aforament, les distàncies i l’ús de les mascaretes. Cap incident.

Contents perquè hem generat treball als artistes (actors, músics, ballarins, escriptors, pintors…), als tècnics però també a l’hostaleria i al comerç local. Alzira ha sigut una ciutat pionera en la tasca de recuperació a la normalitat d’espectacles. Diversos artistes i companyies han manifestat públicament el seu agraïment per l’oportunitat de tornar a l’escena per primera vegada en la nostra ciutat. De categoria.

Molt contents perquè, malgrat la pandèmia, hem continuat mantenint viu l’ambient cultural de la ciutat. Han sigut molts alzirenys i alzirenyes els que ens han felicitat per l’esforç realitzat, per la qualitat dels espectacles i per la manera de dur-los a cap. Un públic agraït i comprensiu que ens anima a continuar en la mateixa línia. Som conscients que encara estem en un moment delicat i que moltes persones, per precaució, no han acudit als actes programats, tot i que han sigut segurs, a l’aire lliure i gratuïts. A poc a poc.

Aquesta és la manera de gestionar la cultura de Compromís per Alzira: pensant en les persones, atenent les peticions, seleccionant les propostes més interessants, arribant a tots els públics, difonent les nostres tradicions, divulgant la nostra història, recolzant els artistes i els autors del País Valencià, fomentant i normalitzant l’ús del valencià en tots els àmbits, potenciant la reflexió crítica, la interculturalitat i el respecte a la diversitat.

 

La Regidoria de Cultura i la Regidoria de Festes, des de l’inici de la pandèmia ocasionada pel coronavirus, hem treballat conjuntament per tal de fer front als canvis que ha generat en les nostres programacions i en els actes festius previstos.  Considerem  la cultura com el millor antídot contra l’avorriment i, des del mes de març, hem dut a cap diverses campanyes per facilitar l’accés a la cultura per a tots els alzirenys i alzirenyes ja que venien dies difícils.

Algunes de les mesures que hem adoptat són: la suspensió de tots els actes festius i alguns esdeveniments culturals; la destinació d’una elevada part dels nostres pressupostos per a atendre les necessitats de l’àrea de serveis socials; hem ajornat els espectacles concertats; hem contractat empreses, tècnics i artistes alzirenys, principalment. Amb l’eslògan La cultura no s’atura hem realitzat aquestes campanyes: Art en casa (Nan@fest i contacontes on line, contes dedicats des d’Alzira ràdio, concursos de dibuix i redacció, tallers… ), Tu sí que pintes (dibuixos solidaris), Tornem!?(5 concerts al claustre de la Casa de la Cultura i al camp d’esports de Venècia), el 32é Encontre de teatre a l’estiu (4 espectacles), Cultura a la fresca. (Festival Spanish Brasss, concert Grup de metalls de l’Orquestra simfònica de les Arts-València, actuacions del grup de Danses d’Alzira i de l’Agrupació les Raboses, Presentació dels llibres dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2019), Cinema a la fresca (3 pel·lícules), Presentació dels dos volums de la Història d’Alzira, concert de la Societat Musical d’Alzira i col·laboració en l’Homenatge a les víctimes de la Covid-19 i al personal sanitari i de serveis,  El valencià en moviment (promoció del valencià en l’àmbit lúdic i esportiu)… i tot en cinc mesos!

El nostre projecte de recuperació cultural i festiva anirà avançant de manera constant però sobretot segura, d’acord amb les normes sanitàries vigents. Actuarem amb prudència i responsabilitat. Si tot va bé, a setembre tornarà Art al carrer, amb espectacles, tallers i festes que fan d’Alzira una ciutat alegre, diversa, amable i solidària. Perquè a Alzira La cultura no s’atura.

 

Alfred Aranda i Mata

Regidor de Cultura / Ajuntament d’Alzira