Alzira presenta hui els dos volums de la seua important història

0
527
Portades dels dos volums

Els dos volums impresos de la important i completa publicació, Història d’Alzira, seran presentats a les 12 hores de hui dimecres al Saló de Plens de l’Ajuntament de la capital de la comarca, en un acte presidit per l’alcalde, Diego Gómez, i pel vicerector de la Universitat de València, Jorge Hermosilla.

Esta important publicació és  fruit del conveni de col·laboració subscrit en el seu dia per l’Ajuntament de la ciutat i la Universitat de València., en el qual han col·laborat al voltant de 70 investigadors i estudiosos, la majoria de la Universitat de València.

Està dirigida per la doctora Esther Alba, degana de la Facultat de Geografia i Història de la UV, i pel doctor Aurelià Lairón Pla, arxiver municipal i cronista de la ciutat, i han col.laborat uns 70 investigadors i estudiosos, la majoria professors dels departaments d’Arqueologia i Prehistòria, d’Història Antiga, Història Medieval, d’Història Contemporània i d’Història de l’Art de la mateixa universitat valenciana.

Dos volums

El treball es troba distribuït en dos volums, «mai s’havia publicat una obra d’este nivell referent a la història, geografia, art i patrimoni de l’antiga Illa del Xúquer», segons Lairón. L’Ajuntament d’Alzira, patrocinador d’esta iniciativa, editarà, inicialment 500 exemplars.

En Història d’Alzira , hi han interesants articles sobre Prehistòria i Arqueologia, coordinats per José Pérez Ballester. També d’Història Antiga essen Manuel Albadalejo el coordinador, a més d’Història Medieval, a càrrec d’Antoni Furió, la Història Moderna de la capital de la comarca ha estat coordinada per Ricard Franch. D’açí la publicació passa a la Història Comtemporània coordinada per Aureli Martí, a la Geografia Física de l’antiga Alget-zira Xúquer, dirigida per Joan Mateu, mentre la Humana l’han coordinada Juan i Carme Piqueras i per últim Ester Alba ha dirigit els treballs sobre Art i Patrimoni Cultural. A més de treballs d’investigadors d’Alzira i comarca com Imma PerisAgustin FerrerBernat MartíVicent PonsTomás Peris AlbentosaEugenio Garcia AlmiñanaJesús MarrodánVicent GarcésPilar Rovira, Ivan Martinez i Mónica Ibàñez entre altres.

Cal recordar que el febrer de 2016 l’alcalde, Diego Gómez, i l’aleshores rector de la Univeristat de València, Esteban Morcillo, signaren un conveni de col·laboració per a la realització d’un projecte amb el qual es pretenia estudiar i analitzar la història d’Alzira, que contemplava les relacions amb el territori i les seues manifestacions artístiques.