Les muntanyes d’Alzira més vigilades que mai

0
303
Sergi Abril forestal d'Alzira vigilant una zona de la Casella
Bassa d’aigua ubicada a la capçalera del barranc de la Casella
Voluntaris ambientals davant la serra de les Agulles

El confinament de tres mesos per la pandèmia, les pluges abundants de la pasada primavera i unes temperatures adients han contribuït a que les muntanyes gaudisquen, ara, d’una vegetació més densa que anys anteriors i també més humida que altres juliols.

Aixó suposa en opinió dels experts, que cap a la segona quinzena d’agost i fins i tot el mes de setembre, els monts, en este cas d’Alzira «estaran secs i amb molta càrrega de combustible», fet que propiciaria «un foc ràpid i intens», segons ha advertit a Riberaexpress el forestal municipal Sergi Abril, que recorda com l’incendi de fa quatre anys a Carcaixent «va cremar les seues muntanyes amb apenes 3 hores».

30-30-30

Els tècnics fan referència a les condicions que afavorixen els focs forestals, el clàssic 30-30-30. Una humitat relativa de l’aire menor del 30%. Un vent superior als 30 km/h, una temperatura superior als 30º i alguns afegixen al voltant de 30 dies sense ploure.

El gran terme de la capital de la comarca compta amb diverses asserralades que son prou difícils de controlar davant l’ampla superfície i característiques de la vegetació. Per aixó les autoritats locals i en concret la regidoria de Medi Ambient i Transició Ecològica compta amb una ampla plantilla de vigilància.

Grups de vigilància

Al Paratge Murta-Casella hi han 5 treballadors ambientals que fan torns, de 8 a 20 hores, que a més de vigilar realitzen tasques de prevenció d’incendis.

Enguany s’han apuntat més de mig centenar de voluntaris ambientals, que, entre les 9 i les 16 hores, fan rutes de vigilància preasignades a més d’observacions panoràmiques en punts concrets del terme.

Abril ens explica, mentre recorreguem la Casella, l’existència de tres guardes rurals que vigilen les zones agrícoles, especialment les cremes » donat que tenen capacitat sancionadora». I afegix «fan diferents rutes pels matins i acodixen a les urgències a qualsevol hora».

Cal recordar l’important paper de les tres càmeres panoràmiques que detecten els incendis des de l’aparcament de la Murta, des del Respirall on controlen els valls de la Casella i la Murta i la instal.lada al Pou d’Aigües Potables que vigila lazona de l’Estret i també la vall de la Casella

A esta logística local cal sumar les brigades de la Conselleria i de la Diputació, que dins del Pla Especial contra Incendis planificquen la vigilància de les zones forestals i fan rutes i gaudixen d’observatoris.

Abril recorda la participació del voluntaris del VACIF i de Protecció Civil d’Alzira que, puntualment reforcen la vigilància, sobre tot davant una alerta 3 i que son vitals a l’hora d’intervindre en cas d’incendi».

Negligències humanes

El 69% de les causes que han provocat els incendis a la Comunitat Valenciana en la dècada del 2008 al 2018 obeixen a a «negligències humanes derivades de barbacoes, puntes de cigarret i cremes agrícoles» i la resta solen ser per causes naturals en les que predominen els llamps.

El forestal alzireny, una apasionat del seu treball, considera clau per sofocar prompte un incendi que «l’avís siga ràpid, abans d’una hora deuen estar els bombers en el lloc perquè siga fàcilment controlable«.

Per això és partidari d’extremar la vigilància i d’avisar immediatament; «és molt important que la gent participe de la prevenció cridant al 112«, mentre ens explica l’important paper que fan les basses d’aigua com l’existent a a la capçalera del barranc de la Casella d’on agafar aigua tant els bombers com els helicòpters.

Encara que Abril, com altres tècnics forestals enen ben clar que «els incendis s’apaguen a l’hivern, amb una bona gestió, llevant vegetació, fent franges, obrint camins d’accés i espais perimetrals a les urbanitzacions per poder realitzar desallotjaments ràpids».

Riberaexpress