Xúquer Viu reclama en Manuel la recuperació integral del riu Albaida

0
1057
Manifestatns de Xúquer Viu hui en riu Albaida prop de Manuel
MULLA’T PEL XÚQUER 2020. Aquest matí s’ha celebrat per 16é any consecutiu el Mulla’t pel Xúquer, el Dia Europeu del Bany en els Rius, en format reduït. Donada la situació derivada del Covid-19, Xúquer Viu ha decidit no fer convocatòria pública d’aquesta celebració.
Enguany el Mulla’t pel Xúquer ha tingut lloc al riu Albaida, junt al pont de les Salines de la localitat de Manuel. Al voltant de 25 persones de Xúquer Viu, la Plataforma Albaida Net i la Ribera en Bici han participat en aquesta jornada. Aquest és el manifest que s’ha llegit:
MANIFEST 16é MULLA’T PEL XÚQUER
RIU ALBAIDA – PONT DE LES SALINES – 11 DE JULIOL DE 2020
Celebrem hui, per setzena vegada, el “Dia Europeu del Bany en els Rius”. Aquest dia milers de ciutadans i ciutadanes europeus reivindiquem una millora de la qualitat de les aigües dels nostres rius, en l’acte que es coneix com el «Big Jump», el gran salt. Enguany Xúquer Viu, davant la situació generada pel COVID-19 i la suspensió de nombroses activitats populars i festives, ha decidit mantindre aquest acte, però amb una presència limitada sense fer convocatòria pública.
Però abans de res, volem fer un emotiu record del nostre company Benjamin Cerdà que hauria d’estar hui amb nosaltres, però que ens va deixar fa una setmana. Benjamín, de Sumacàrcer i Antella, formava part de la Coordinadora de Xúquer Viu des de la seua creació. Una persona imprescindible en moltes de les activitats de l’organització. A Xúquer Viu el recordarem sempre.
Volem saludar als membres de la Ribera en Bici-Ecologistes en Acció i a la Plataforma Albaida Net, una nova organització en defensa dels rius, que esta naixent amb molta força i de la que prompte sentireu parlar. Benvingudes i benvinguts.
I volem destacar dos temes: per una part i per això estem ací, per demanar la recuperació integral del riu Albaida i els seus afluents: Barxeta, Cànyoles, Clariano i Micena. Tots ells integrants de la conca fluvial del Xúquer.
Fa dos estius ens concentràrem en aquest mateix punt per reclamar el compliment del cabal ecològic i mesures per a la recuperació integral de l’Albaida. En 2018 el riu es va assecar el que va produir una altra mortaldat de peixos. Aquest estiu l’Albaida porta un cabal generós. Hi ha aigua de sobra a Bellús per a que no es torne a repetir aquest problema, per això li hem demanat a la Confederació que administre bé els recursos per a mantenir el cabal ecològic del riu i la seua connexió amb el Xúquer.
Perquè l’Albaida és i ha de ser un riu viu com demostra la recent aparició de llúdries a les seues aigües.
A més enguany volem reivindicar, amb més força si cap, el bany en els rius. Lamentablement enguany, moltes de les zones de bany interiors han sigut clausurades, mentre que es mantenen les zones de bany en les platges, en una clara discriminació. Xúquer Viu considera que el bany, amb mesures de seguretat, hauria de poder practicar-se d’igual manera en mars, rius o llacs i exigeix que es proporcione als ajuntaments de pobles interiors de mitjans per poder controlar adequadament el bany i esbargiment, a l’igual que els pobles de litoral.
Fem una crida a que es resolguen els problemes existents per donar prioritat al bany en els rius de manera segura i controlada.
Perquè a més, actualment, en el Cens de Zones de Bany Continentals de la Comunitat Valenciana, que publica la Direcció General de l’Aigua, hi ha 12 zones censades, entre elles 8 a la província de València. Per una part és una bona notícia, ja que suposa una millora respecte a les 3, a tota la Comunitat, que hi havia fa pocs anys. La mala notícia és que cap d’aquestes zones correspon al riu Xúquer i a la comarca de la Ribera, que encara que compta amb paratges on habitualment es practica el bany no figuren en aquest cens oficial. Reivindiquem que la Ribera compte també amb zones de bany en els rius amb limitacions d’aforament i totes les garanties.
Finalment recordar-vos que no hem d’oblidar-nos d’eixa altra pandèmia que amenaça el nostre planeta: Els efectes del canvi climàtic a la nostra zona són cada vegada més clars i preocupants, però la inacció general fa pensar que encara no som conscients de la seua gravetat. L’augment de les temperatures any rere any, la disminució de precipitacions i reiteració de períodes de sequeres, les cada vegada més habituals gotes fredes en èpoques no habituals o la proliferació de plagues d’insectes com el mosquit tigre i la mosca negra, són manifestacions clares de que el clima està canviant a pitjor per l’activitat humana.
Es per això que cal assumir, que de cara al futur previsible, el paper que tindran els rius i els aqüífers serà cada vegada més important, ja que són les dues principals fonts d’aigua dolça que disposem i per això mateix els hem de cuidar com si foren uns tresors molt delicats. És necessari que els mantinguem amb la millor qualitat possible, que evitem la seua sobreexplotació i la seua contaminació per afrontar millor el futur, i caldrà que exigim a les administracions responsables que s’ho prenguen seriosament.