Xúquer Viu reclama a la Confederació que administre l’aigua de Bellús

0
125
El riu Albaida al seu pas per Manuel

Per tal de mantindre el cabal de l’Albaida durant l’estiu

 

Sol·licita un bon funcionament dels cabalímetres del SAIH (Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica

 

Xúquer Viu s’ha dirigit al President de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per assenyalar que en els últims anys hem assistit amb preocupació al fet que durant els mesos d’estiu el riu Albaida ha arribat a assecar-se en la seua totalitat en el seu curs baix a partir de la localitat de Manuel, com va passar al mes de juliol de 2018 i altres anteriors, produint-se, a més, una important mortaldat de peixos. Hem pogut, en eixes ocasions, comprovar l’incompliment dels cabals ecològics en l’aforament de Manuel i la desconnexió del riu Albaida amb el Xúquer.

 

Per això Xúquer Viu ha sol·licitat a la Confederació que, atés que s’està procedint a desembassar una gran quantitat d’aigua des de Bellús en les últimes setmanes, s’administre aquest desembassament tenint en compte que als mesos d’estiu es necessitarà amollar aigua per a mantindre el cabal ecològic en el seu curs baix, al seu pas per Senyera, Manuel i Castelló, i sobre tot, per mantindre la connexió amb el Xúquer. No s’entendria que després de desembassar abundant aigua durant tota la primavera es deixara assecar el riu en estiu.

 

En el mateix escrit Xúquer Viu demana el bon funcionament de distints cabalímetres del Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH), de consulta pública, que indiquen el cabal del riu al seu pas per distints punts, per poder fer el seguiment de les distintes masses d’aigua. Aquest és el cas de l’aforament del Xúquer a Fortaleny, després de la presa de la sèquia de Cullera, que es troba sense funcionar des del mes de gener, no podent consultar el cabal que circula per aquest punt. Igualment l’aforament de Moixent, del riu Canyoles, es troba sense funcionar des de fa mesos.

 

També es demana que els cabalímetres d’Antella, Fortaleny i Assut de la Marquesa, que van reincorporar-se a la consulta pública fa algun temps després d’anys d’haver desaparegut, donen les dades més detallades, a l’igual que la resta d’aforaments, amb indicacions en temps real.

 

Igualment es demana que s’incorporen al SAIH, de consulta pública, les dades dels aforaments d’eixida de l’embassament de Bellús i de Manuel en el riu Albaida. Cal tindre en compte que aquest riu no disposa en el SAIH més que l’aforament de Montaverner en el seu curs alt i abans de l’embassament de Bellús. També l’aforament de Guadassuar al riu Magre, donat que en curs mitjà i baix d’aquest riu no hi ha cap cabalímetre en consulta pública.  

 

Finalment Xúquer Viu sol·licita a la Confederació que tots els aforaments de la Confederació indiquen el cabal dels últims 5 anys –com figurava anteriorment- i no sols el de l’últim any, per poder fer comparacions estimatives del cabal del riu en distints anys.