El coronavirus entra «en una nova i perillosa fase» segons l’OMS

0
738

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom *Ghebreyesus, va advertir ahir que la pandèmia de coronavirus està entrant en una “nova i perillosa fase”, després que en l’última jornada es registrara una xifra rècord de més de 150.000 infeccions diàries en el planeta.

“Quasi la meitat d’aqueixos casos es van reportar a Amèrica, amb elevats números també en el sud d’Àsia i Orient Mitjà”, va assenyalar l’expert etíop, qui va alertar que “el virus continua expandint-se ràpid, encara és mortal i molta gent és susceptible de contraure-ho”.

Tedros alerta que els 150.000 contagis del dijous és la pujada més alta en un sol dia des de l’inici de la pandèmia

Tedros va admetre que “molta gent, comprensiblement, està farta d’estar a casa, i els Estats volen obrir les seues societats i economies”, però va subratllar que ha de mantindre’s “una vigilància extrema”.

A la Xina hi ha més informació sobre el brot víric que va fer saltar les alarmes a Pequín després de 55 dies sense casos. Després de l’anàlisi de diverses mostres, la Xina va publicar el genoma del cep de coronavirus detectada en el mercat de proveïments de *Xinfadi. Les dades preliminars apunten al fet que procedeix d’Europa, encara que és més antiga que les variants que en l’actualitat circulen per aqueix continent. Ara, la qüestió és desentranyar com i quan va arribar el patogen fins a aquesta llotja de la capital xinesa.

la Xina, que ha sigut criticada amb duresa per la seua suposada falta de transparència durant el brot inicial sorgit en *Wuhan, va anunciar que ja ha compartit la seqüència del genoma amb l’Organització Mundial de la Salut.

Segons les seues dades, l’anàlisi es basa en tres mostres -dues humanes i una ambiental– recollides en el soc el passat 11 de juny, quan es va tindre constància del primer contagi local. Ahir, el brot sumava un total de 183 infectats, dels quals dos estan en estat crític i altres
11 greus.

“El virus és d’Europa, però és diferent al virus que s’està propagant actualment per Europa. És més antic”, va explicar en un article el viròleg Zhang Yong, del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties xinés (CDC). Sobre la ruta que va seguir, va assegurar que hi havia diverses possibilitats. “Podria haver estat ocult en productes alimentosos congelats importats, o estava latent en algun lloc fosc i humit com *Xinfadi, on no s’haguera desinfectat o esterilitzat l’ambient”.

La teoria que el cep no es va originar en la capital també va ser defensada per l’epidemiòleg cap del CDC, Wu Zunyou. “Degué ser gent o productes de fora de la ciutat els que ho van introduir en el mercat”, va apuntar durant una entrevista en la televisió estatal xinesa. Siga com siga, diversos experts van recomanar no menjar i desfer-se de manera segura dels productes adquirits en *Xinfadi i tractar de no tocar el peix o la carn fresca quan compren menjar.

Sobre el quan va aparéixer, la gran quantitat de mostres que han donat positiu –s’han pres més de 200– indiquen que el virus ja portava bastant temps circulant. Això mateix va sostindre fa dies el director de la CDC, *Gao *Fu, qui va dir que el patogen va poder començar a propagar-se fins a un mes abans de finals de maig o principis de juny, dates que es creien les més probables.

Agències