La pluja, temperatures elevades i el confinament disparen la frondositat de la Murta

0
256
Senderistes este matí en la Murta
La Torre dels Coloms emergix de la frondosa vegetació en la zona del Monestir
Senderista en el Pas del Pobre

L’abundant pluja caiguda esta primavera que ha produït una gran humitat, a més de temperatures elevades en el mes de maig (el més càlid de la història), unit a l’ausència de visitants i senderistes pel confinament, ha afavorit «una gran densitat i frondositat vegetal, producte d’una activitat de fotosíntesi més elevada» al paratge Murta-Casella, segons el forestal municipal d’Alzira, Sergi Abril.

La frondositat adquirix la màxima expressió a la zona de l’ombria de la Murta, afavorida per les vaguades on es troben la Senda de la Botànica i el Pas del Pobre. Abril justifica el precintatge dels dos camins en qué «si no coneixes la zona és fàcil perdre,s, com li va passar recentment, a dos senderistes, pels passos que provoquen els porcs senglars». Alborços, llorers, murta, freixos en flor, oms i així fins prop d’un miler d’espècies que constituix una de les flores més riques de la Comunitat Valenciana.

Esta prohibició, provisional, ha estat motivada, també, «perquè les aus, davant l’ausència de visitants, han nidificat en llocs més pròxims i cal protegir-les així com l’ecosistema».

El Pas del Llop en zona privada

L’accés per estos dos antigues sendes no presenta cap problema per al caminant, al menys en el tram mès pròxim al monestir de la Murta, en canvi la vegetació ha envaït bona part d’altres més recents, com és el cas del Pas del Llop, on este cap de setmana alguns senderistes patiren nombroses arrapades en les extremitats.

Esta senda que recorre les Vallestes de Bru i del Gall «discurrix en un 95% per parcel.les de propietat privada, fins i tot d’entitats bancàries, fet que dificulta la seua gestió i neteja», advertix Sergi Abril.

Vigilància d’incendis

El forestal alzireny significa que a partir d’ara la preocupació radica en evitar els incendis davant l’arribada imminent de l’estiu que secarà este paratge, fins ara prou humit. Recorda que l’Ajuntament ha actuat «en camps de cultiu pròxims i en zones perimetrals», però advertix l’existència d’un gran combustible vegetal. Per això reclama «una extrema precaució» i també de màxima vigilància per tal de «detectar un possible foc en dos minuts per tal d’arribar a ell en un màxim de 10 minuts, perquè si es propaga durant una mitja hora ja haurem fet tard».

Des de Medi Ambient confien en comptar amb més de 40 voluntaris ambientals, com l’estiu passat. Abril resalta la gestió municipal «en ser pionera en molts casos». Així assenyala el personal destacat a la Murta, el Pla de Prevenció d’Incendis i el Pla d’Ussos que regula l’entrada de visitants al paratge.