Editada la Història d’Alzira, però no serà presentada fins la tardor pel coronavrius

0
533
Els primers volums impresos ja es troben a l'Ajuntament d'Alzira

Els dos volums de la important i completa publicació, Història d’Alzira, ja es troben impresos, fruit del conveni de col·laboració subscrit en el seu dia per l’Ajuntament de la ciutat i la Universitat de València., en el qual han col·laborat al voltant de 70 investigadors i estudiosos, la majoria de la Universitat de València. Encara que l’obra no serà presentada fins la pròxima tardor, probablement el 9 d’Octubre, segons fons municipals, «per donar-li la màxima rellevància», arran la problemàtica generada per la pandèmia de la Covid-19.

Està dirigida per la doctora Esther Alba, degana de la Facultat de Geografia i Història de la UV, i pel doctor Aurelià Lairón Pla, arxiver municipal i cronista de la ciutat, i han col.laborat uns 70 investigadors i estudiosos, la majoria professors dels departaments d’Arqueologia i Prehistòria, d’Història Antiga, Història Medieval, d’Història Contemporània i d’Història de l’Art de la mateixa universitat valenciana.

Dos volums

Este treball, propietat d’ambdues institucions, està a punt de ser publicat per l’Ajuntament d’Alzira i es troba distribuït en dos volums, segons Lairón, «en el primer es troba la història d’Alzira des de la Prehistòria fins a hui i en el segon, la Geografia, l’Art i el Patrimoni alzireny». Tot això en més d’un miler de pàgines ben il.lustrades amb unes 2.000 fotografies.

Lairón assegura que «mai s’havia publicat una obra d’este nivell referent a la història, geografia, art i patrimoni de l’antiga Illa del Xúquer». L’Ajuntament d’Alzira, patrocinador d’esta iniciativa, editarà, inicialment 500 exemplars.

En Història d’Alzira , hi han interesants articles sobre Prehistòria i Arqueologia, coordinats per José Pérez Ballester. També d’Història Antiga essen Manuel Albadalejo el coordinador, a més d’Història Medieval, a càrrec d’Antoni Furió, la Història Moderna de la capital de la comarca ha estat coordinada per Ricard Franch. D’açí la publicació passa a la Història Comtemporània coordinada per Aureli Martí, a la Geografia Física de l’antiga Alget-zira Xúquer, dirigida per Joan Mateu, mentre la Humana l’han coordinada Juan i Carme Piqueras i per últim Ester Alba ha dirigit els treballs sobre Art i Patrimoni Cultural. A més de treballs d’investigadors d’Alzira i comarca com Imma PerisAgustin FerrerBernat MartíVicent PonsTomás Peris AlbentosaEugenio Garcia AlmiñanaJesús MarrodánVicent GarcésPilar Rovira, Ivan Martinez i Mónica Ibàñez entre altres.

Cal recordar que el febrer de 2016 l’alcalde, Diego Gómez, i l’aleshores rector de la Univeristat de València, Esteban Morcillo, signaren un conveni de col·laboració per a la realització d’un projecte amb el qual es pretenia estudiar i analitzar la història d’Alzira, que contemplava les relacions amb el territori i les seues manifestacions artístiques.