La Ribera passa a la fase 3 amb mobilitat per tota la Comunitat

0
476
Banyistes en el riu Xúquer

La Comunitat Valenciana passarà a partir del pròxim dilluns 15 de juny a la fase 3 de la desescalada del confinament per la Covid-19. El Ministeri de Sanitat ha acceptat la petició de la Generalitat i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, l’han fet públic este migdia.
Les províncies de València, Alacant i Castelló han complit amb els criteris epidemiològics i des del dilluns es permetran els desplaçaments per tota la Comunitat Valenciana sense restriccions. De fet, la regió a penes acumula quatre casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants en les dues últimes setmanes. Una incidència quasi tres vegades inferior a la mitjana nacional, d’acord amb la informació subministrada pel Ministeri de Sanitat.

A més, la pressió assistencial ha tocat fons amb els nivells d’ingressos més baixos des que va començar la pandèmia (només 147 contagiats estan hospitalitzats i a penes queden setze pacients en l’UCI afectats pel coronavirus) i en nou de cada deu localitats no s’ha registrat cap cas nou en els últims catorze dies. En previsió d’un eventual rebrot, la sanitat valenciana té capacitat de realitzar fins a 14.000 proves de diagnòstic PCR, segons va concretar aquest dijous la consellera Ana Barceló.

Mesures de la Fase 3

Les reunions de grups s’amplien a un màxim de 20 persones, però no hi ha canvis a l’hora de desplaçar-se en vehicle privat. Les persones que viuen juntes poden ocupar totes les places. En cas contrari, han de continuar usant màscara i només podran utilitzar dos seients per fila. No obstant això, els trens i autobusos podran circular amb la totalitat de les seues places ocupades.

Les màscares continuen sent obligatòries quan no siga possible mantindre la distància interpersonal d’entre 1,5 i 2 metres – no fer-ho pot suposar una multa de 100 euros- tant en espais oberts com tancats, sempre que el seu ús no siga incompatible amb l’activitat que s’estiga realitzant -practicar esport, menjar o beure, per exemple-.

Franges horàries

No queda reservada cap franja horària a cap col·lectiu encara que s’han d’extremar les mesures de seguretat i higiene amb els grups considerats vulnerables al Covid-19.

Bars i discoteques
En l’àmbit de l’hostaleria les terrasses a l’aire lliure poden obrir al 75% de la seua capacitat i es permet el consum en barra sempre que es garantisca la distància de seguretat. A l’interior dels locals, l’aforament continua limitat a la meitat.

La fase 3 comporta, a més la reobertura de discoteques i bars d’oci nocturn sempre que no se supere un terç del seu aforament i amb la pista de ball tancada.

Als hotels i allotjaments turístics es permet l’obertura al públic de les zones comunes sempre que no superen el 50% del seu aforament. Pel que fa a les activitats turístiques es flexibilitzen les condicions per a la pràctica d’activitats de turisme actiu i de naturalesa amb grups de fins a 30 persones.

Comerços i grans superfícies
Poden obrir-se els establiments i locals comercials minoristes i d’activitats de serveis professionals amb independència de la seua superfície útil d’exposició i venda, sempre que es limite el seu aforament al 50%. A més, han d’establir un horari d’atenció amb servei prioritari per a majors de 65 anys.

En aquesta fase es permet també l’obertura al públic de les zones comunes i recreatives dels centres i parcs comercials encara que es limita el seu aforament al 40%. A més, l’aforament dels locals i establiments comercials situats en ells es fixa en un 50%.

En el cas dels mercats ambulants es garantirà la limitació a la meitat dels llocs habituals o autoritzats. Els ajuntaments poden, en aquest cas augmentar la superfície habilitada o establir nous dies per a l’exercici d’aquesta activitat.

Cultura i esport
En l’àmbit de la cultura, destaca la possibilitat de realitzar activitats culturals a les biblioteques i museus sempre que no se supere el 50% de l’aforament autoritzat. I, en matèria d’esports es permeten els entrenaments de caràcter mitjà en lligues no professionals federades, així com la celebració d’espectacles i activitats esportives.

Els cinemes, teatres, auditoris, circs de carpa i espais similars d’espectacles poden desenvolupar la seua activitat sempre que compten amb butaques *pre-assignades i no superen la meitat de l’aforament autoritzat en cada sala.

A més, les places, recintes i instal·lacions taurines a l’aire lliure poden continuar amb la seua activitat amb un 50% de l’aforament permés i no més de 800 persones.

Enterraments i noces
Les vetles poden realitzar-se en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, amb un límit màxim de 50 persones en espais a l’aire lliure o de 25 en espais tancats, siguen o no convivents. La participació en la comitiva per a l’enterrament o comiat per a cremació de la persona morta es restringeix a un màxim de 50 persones, entre familiars i afins.

De la mateixa manera, les cerimònies nupcials poden realitzar-se ja siga en espais a l’aire lliure o tancats, sempre que no se supere el 75% del seu aforament, i en tot cas un màxim de 150 persones en espais a l’aire lliure o de 75 en espais tancats.

Zoològics i cases d’apostes
En aquest últim trams del pla de transició del Govern, es poden obrir els centres recreatius turístics, zoològics i aquaris amb un aforament màxim del 50%. I, també es permet la reobertura dels casinos, establiments de jocs col·lectius de diners i d’atzar, salons de joc, salons recreatius, rifes i tómboles i locals específics d’apostes, sempre que no se supere el 50% de l’aforament permés i es complisquen les mesures d’higiene.

Activitats per a xiquets
Quant a les activitats de temps lliure dirigides a la població infantil i juvenil, quan aquestes es duguen a terme a l’aire lliure, s’ha de limitar el nombre de participants al 50% de la capacitat màxima habitual, amb un màxim de 200 participants, incloent els monitors. I quant tinguen lloc en espais tancats, s’ha de limitar el nombre de participants a un terç de la capacitat màxima habitual amb un màxim de 80 participants.

ABC