L’OMS recomana ara les mascaretes de tela per al públic en general

0
152

L’OMS diu que no hi ha evidències científiques que ens protegisquen però recomana usar-les

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) continua rectificant. El director d’Emergències Sanitàries de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Mike Ryan, va demanar hui disculpes a l’opinió pública per l’actual confusió que reina respecte a l’ús de hidroxicloroquina com a tractament per a pacients de COVID-19, amb estudis científics contradictoris. «Ens disculpem col·lectivament per la imatge de confusió que els estudis poden donar, però cal seguir les evidències científiques i assegurar-se que les persones que entren en aquests assajos clínics ho fan d’una forma segura i que done prioritat al seu benestar», va destacar en roda de premsa.

L’OMS ha seguit amb les seues rectificacions en recomanar hui que, en llocs amb transmissió generalitzada de coronavirus totes les persones que no puguen mantindre amb unes altres la distància de dos metres, com per exemple en el transport públic, botigues o espais tancats amb molta gent, utilitzen màscares o tapabocas de tela. En una actualització del seu guia de consells sobre aquest element de protecció, l’organització considera que a mesura que els països van alçant les mesures de confinament i les restriccions de moviment és necessari que les persones les utilitzen per a protegir-se en situacions en les quals no es pot aplicar la distància social recomanada.

Fins ara, l’OMS només recomanava -segons el seu guia del passat 6 d’abril- l’ús de màscares per a la gent que atenia persones potencialment contaminades, o que tenien tos o esternuts; així com per al personal sanitari. Les màscares recomanades per al públic en general són les de tela, que han de complir unes certes condicions perquè realment representen una protecció per al portador i per a la resta de la comunitat.

L’experta del Departament d’Emergències Sanitàries de l’OMS, April Beller, reconeix que hi ha noves evidències científiques (a partir d’investigacions de les universitats de Stanford i Colorado) sobre les màscares de tela, els diversos materials dels quals pot estar fetes i el nivell de protecció que confereixen.

Aqueixos estudis han revelat quins són els materials que poden actuar com a «barrera» a les microgotas que expel·leixen les persones contaminades quan tussen o esternuden, i la manera en què han de combinar-se per a complir aquesta comesa. Cert que hi ha gent que es resisteix al seu ús, perquè s’ofega o està incòmode, però sembla que les màscares es convertiran en normals. Els xiquets també tenen les seues pròpies màscares i les seues recomanacions.

Millor de poplipropilé, cotó i polièster

«Si jo estic infectada o tossint, tot entra en la màscara i no ix per l’altre costat, així que és una manera per a protegir a la resta de persones», va comentar Beller. La guia orientativa de l’OMS recalca que no totes les màscares de tela tenen la mateixa qualitat de filtració, un de les factors determinants per a la seua efectivitat. Els materials a considerar en la fabricació d’una màscara eficaç són el polipropilè, el cotó i el polièster, i la cel·lulosa i la seda com a últimes alternatives.

«La distància és la millor prevenció que existeix. Si no és possible, per què la tela? Perquè les màscares quirúrgiques han de ser guardades per al personal sanitari», va dir Beller. Una excepció ha de ser feta per a les persones de més de 60 anys o que pateixen malalties cròniques, als qui ara l’OMS també recomana l’ús de màscares mèdiques.

Beller va explicar que l’ideal és combinar les teles i que la màscara tinga tres capes, utilitzant el material més absorbent (per exemple, el cotó) més prop de la boca, la qual cosa farà que, si es tus, les gotes de saliva es queden allí. Per fora hauria d’anar el material més repel·leix l’aigua, com el polièster, mentre que com a filtre (al mitjà) es podria utilitzar el polipropilè, que és el material que s’utilitza en les màscares quirúrgiques.

En molts països les màscares més utilitzades són les de cotó fetes de manera artesanal, siga perquè les màscares quirúrgiques escassegen, perquè estan reservades per al personal mèdic o perquè resulten més barates. Utilitzar-les és millor que nada, però el problema que tenen és que «absorbeixen molt l’aigua, així que quan es banyen cal canviar-les perquè poden estar contaminades», va esmentar Beller.

Les regles per a usar màscares de tela

Les regles per a la utilització les màscares són tan importants com el material del qual estiguen fetes: cal llavar-se o desinfectar les mans abans de col·locar-les, i si s’usen per poc temps -per exemple, per a un trajecte amb autobús- poden ser guardades en una bossa de plàstic per a tornar-les a utilitzar després.

El recomanable és llavar-les tots els dies, idealment a 60 graus i, si això no és possible, a mà, amb aigua, desinfectant-les un minut amb clor i esbandint-les molt bé a continuació. Un altre aspecte a tindre en compte és que si estan molt estirades, no funcionen; que han de cobrir nas, boca i mentó, i que han d’estar ben pegades al rostre per tots els costats. D’altra banda, la nova guia de l’OMS assenyala que totes les persones que treballen en instal·lacions mèdiques atenent a tota mena de malalts, i no sols a pacients amb COVID-19, haurien d’utilitzar màscares mèdiques.