L’Hospital de la Ribera va realitzar 34 explants d’òrgans i teixits en 2019

0
278

Demà es commemora el Dia Nacional del Donant d’Òrgans

 

  • El 92% de les famílies dels morts que complien els requisits per a la donació va autoritzar de manera solidària i altruista l’explant d’òrgans

 

Alzira (02.06.20). L’Hospital Universitari de la Ribera ha realitzat, en 2019, la donació de 34 òrgans i teixits, gràcies a la solidaritat i altruisme de pacients i familiars. Demà, 3 de juny, es commemora a Espanya el Dia Nacional del Donant d’Òrgans.

 

Així, al llarg del passat any, els professionals de l’Hospital d’Alzira han dut a terme l’extracció de 20 còrnies, 8 renyons, 4 fetges i 2 cors, òrgans i teixits que posteriorment han estat trasplantats amb èxit en pacients de diferents hospitals espanyols. En este sentit, de les 20 còrnies donades a l’Hospital de la Ribera, el 30% han estat trasplantades en el mateix centre alcireny a pacients que, a causa d’una lesió corneal, havien perdut visió de manera irreversible.

 

La sol·licitud per a l’extracció d’òrgans i teixits se li formula a la família després de comunicar la defunció del pacient; en este sentit, cal destacar que en 2019 el 92% de les famílies consultades ha autoritzat l’explant d’òrgans dels morts que complien els requisits per a la donació.

 

4 donants multiorgànics

 

En 2019, la Ribera va registrar 4 donants multiorgànics, dels quals 3 es trobaven en situació de mort encefàlica i 1 en asistolia controlada.

 

Segons explica un dels coordinadors de la Unitat d’Explants de l’Hospital d’Alzira, el Dr. Rafael Garcés, “l’explant d’òrgans no pot realitzar-se en tots els pacients morts, sinó només en aquells que es troben en situació de mort cerebral o encefàlica en la Unitat de Vigilància intensiva d’un centre hospitalari, o en la modalitat de donació en asistolia controlada”.

 

La asistolia controlada permet realitzar l’extracció d’òrgans en pacients que, després de la decisió de la família de retirar-li el suport vital, entren en parada cardiorespiratòria, un període compatible amb la donació.

 

Un exemple de sincronització

 

Segons el Dr. Garcés, “el procés de trasplantament d’òrgans és un exemple de sincronització entre tots els professionals sanitaris que intervenen a nivell nacional, amb l’objectiu que els òrgans vàlids arriben al receptor en el menor temps possible i en les millors condicions”.

 

Així, abans d’iniciar l’explant d’òrgans, els professionals de l’Hospital de la Ribera contacten amb l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), que és l’encarregada de decidir on es dirigeixen els òrgans extrets, després d’analitzar les característiques dels pacients (mesures, edat i grup sanguini) que es troben en espera de rebre un òrgan en totes les zones geogràfiques i en funció de la seua gravetat.

 

Com fer-se donant

 

Pot ser donant d’òrgans qualsevol persona que, de manera solidària, així ho decidisca. A més, no existeixen límits d’edat. Es pot descarregar la targeta de donant d’òrgans a través de la pàgina web www.eresperfectoparaotros.com.

 

Cal destacar que des de fa 28 anys Espanya és líder mundial en donació i trasplantament d’òrgans.