Pedro Sánchez anuncia que l’estat d’alarma culminarà el 21 de juny

0
137
Terrassa en l'avinguda Sants Patrons d'Alzira

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge que el Govern demanarà una «última i definitiva» pròrroga de l’estat d’alarma de dos setmanes en la qual les comunitats autònomes tindran la «màxima responsabilitat» en la seua gestió a partir de la Fase 3 de la desescalada. Segons ha avançat, la meitat d’Espanya podria estar el 8 de juny en aqueixa Fase 3, que podria tindre una duració inferior a les dues setmanes, si ho consideren els governs autonòmics.

Així ho ha assegurat Sánchez en la seua compareixença després de la trobada per videoconferència que ha celebrat amb els presidents regionals, als qui els ha avançat la seua intenció de sol·licitar aquesta pròrroga per a «acabar amb l’emergència sanitària» del coronavirus.

Sánchez ha precisat que serà un estat d’alarma «diferent» i «molt més lleuger» encara que «necessari» per a culminar la desescalada.

La pròrroga -la sisena des de la declaració de l’estat d’alarma-, es prolongaria des del 8 al 21 de juny, data en la qual començaria l’anomenada ‘nova normalitat’ perquè, «donada l’evolució de la pandèmia», al final d’aquest període de dues setmanes no seria necessari prolongar l’estat d’alarma.

Gestió autonòmica

«A partir de la Fase 3 seran els governs autonòmics els que decidiran com gestionar els ritmes dels seus respectius territoris, incloent el canvi de fase i la seua duració», que podria ser inferior a les dues setmanes habituals.

El president ha indicat que el Ministeri de Sanitat prestarà col·laboració i consell a les comunitats si així ho requereixen en aqueixa última fase, de manera que «en mans del Govern només quedarà la regulació de la mobilitat». També ha indicat que, si ho permet la situació epidemiològica, algunes comunitats podrien plantejar «l’alçament de l’estat d’alarma, abans fins i tot del 21 de juny».