La Ribera torna a la «normalitat» de la contaminació

0
102

Tornem a la «normalitat»

Les estadístiques del coronavirus indiquen que la pandèmia està quasi controlada a Espanya perquè el nombre de casos diaris s’ha reduït a menys de 200 quan el màxim de finals de març eren més de 9.000 i la mortalitat ha baixat també a menys de 40 defuncions diàries front a les més de 900 de primers d’abril. I a la CV hem tingut relativament sort perquè amb 222 casos totals per cada 100.000 habitants estem molt per baix dels 504 de la mitjana estatal, el pitjor l’han patit a La Rioja i Madrid amb més de 1.000 casos per cada 100.000 habitants1

De manera que arriba la desescalada, ja estem en Fase 1 i a partir de l’1 de juny en Fase 2, a poc a poc tornem a la «normalitat». Una evolució que influïx directament sobre el medi ambient, tal com detecten les estacions de qualitat de l’aire2, concretament la que tenim a la nostra comarca ha mesurat, en maig, aquestes concentracions del contaminant urbà més representatiu, el diòxid de nitrogen (NO2):

 

Fins al dia 17, Fase 0, la mitjana de NO2 fou de 6’7 μg/m3, un 40% menor que la del mateix període de l’any anterior. Però del 18 al 28 de maig, ja en la Fase 1, la mitjana ha sigut 11’2 μg/m3, pràcticament igual que la mitjana de maig de 2019...

És aquesta la «normalitat» que volem?

Recordem que el NO2 i la contaminació urbana, generada principalment pels vehicles de combustió, provoca i agreuja problemes de salut com l’asma, infeccions i malalties respiratòries, al·lèrgies, etc, sobretot als nens, majors i malalts, originant aquesta contaminació unes 30.000 morts a Espanya cada any3. I encara que el govern i els mitjans de comunicació no facen un recompte diari d’aquestes víctimes són moltes més que les provocades per la Covid-19, que ja són massa. A més, durant la pandèmia, diversos estudis han constatat una major mortalitat en les ciutats on la contaminació atmosfèrica era major.

I el coronavirus no està vençut del tot, seguixen apareixent nous casos, sols al voltant d’un 5% de la població ha passat ja la pandèmia, la qual cosa vol dir que el 95% seguim en risc fins que els científics troben una vacuna o antivirals efectius i fabriquen 7.788 milions de dosis… Si no apliquem bé les mesures de separació i higiene el degoteig de casos no acabarà i probablement sorgiran nous brots, amb més malalts i morts. I per favor, que ningú tire les mascaretes ni els guants, ni res, pel carrer!

D’altra banda, en els reservoris animals queden encara més d’un milió de virus com aquest o pitjors, per tant hauríem de deixar en pau els ecosistemes naturals i els animals silvestres per a evitar noves pandèmies, com aquesta o pitjors. També hauríem de viatjar i transportar menys, consumint preferentment els productes locals i nacionals, perquè ha sigut l’excessiu transport el que ha propagat la pandèmia tan ràpidament per tot el món4. I per descomptat, hem de cuidar millor tot allò  que és públic, especialment la sanitat, l’educació i la investigació, perquè són la nostra garantia per a sobreviure en temps difícils i per a mantindre una bona qualitat de vida.

Encara més, els automòbils són també els majors emissors de gasos d’efecte hivernacle i per tant els principals causants del calfament del clima. I la Covid-19 no és res comparada amb l’emergència climàtica, que ens amenaça a tots amb la pujada accelerada de temperatures, ones de calor, sequeres, plogudes torrencials, inundacions, elevació del mar, vents huracanats, noves plagues5, etc. Aquests problemes són cada vegada més greus i, si no canviem aviat, en pocs anys provocaran la mort de milions de persones, l’extinció de milions d’espècies i la ruïna de la nostra economia6. Indubtablement, a nosaltres que vivim en una zona d’alt risc de desertificació no ens eixirà debades el calfament climàtic…

Així doncs, durant el confinament el nivell de contaminants va baixar molt i ara torna a pujar fins a les concentracions «normals», que maten més que la Covid-19 i amenacen amb convertir la Terra en un forn. Aquesta «normalitat» volem?

Doncs nosaltres la rebutgem, perquè hi ha una altra economia i una altra societat possibles7. I demanem que tothom la rebutge, pel bé de tots i especialment pels nostres fills, perquè quin futur anem a deixar-los si no canviem açò? Les solucions ja les hem repetit massa voltes8, així que sols recordarem ací que el pròxim 3 de juny es celebra el Dia Mundial de la Bici, per a fomentar el seu ús, perquè és el vehicle més respectuós amb les persones i la Natura, i perquè ajuda a resoldre moltíssims problemes.

En fi, vos invitem a reflexionar sobre com estem i què volem per als nostres fills/nets/… I el 3 de juny a eixir tots/es en bici al carrer!9

La Ribera en Bici

 

1 https://elpais.com/sociedad/2020/04/09/actualidad/1586437657_937910.html

2 www.agroambient.gva.es/va/web/calidad-ambiental/calidad-del-aire

3 www.redaccionmedica.com/secciones/ministerio-sanidad/el-gobierno-estima-que-la-contaminacion-mata-a-30-000-espanoles-cada-ano-2231

4 En aquest context, l’ampliació del port de València resulta absurda i fóra de lloc, i més amb un Ajt. suposadament progressista. https://accioecologista-agro.org/el-port-de-valencia-esta-infectat-del-virus-de-la-insostenibilitat/

5 Durant dècades els humans hem estat ruixant amb verins els camps fins a fer quasi desaparéixer els depredadors naturals (rates penades, oronetes, avions, granotes, gripaus, dragons, libèl·lules, …) que controlaven les plagues i paral·lelament hem cremat milions de tones de combustibles fòssils, augmentat les temperatures locals i globals, de manera que ara tenim noves plagues que ens compliquen la vida cada any més (morrut roig, mosca negra, mosquit tigre, etc.) i per a «controlar-les» encara tirem més verins… Doncs els verins mai acaben amb les plagues, tot el contrari, les reduïxen un temps però en enverinar també als depredadors permeten que els individus més resistents al verí es reproduïsquen més, originant una espiral contaminant, cara i ineficaç. Ara utilitzem el bacil·lus thuringiensis, que és més selectiu però que tampoc elimina les noves plagues, de fet l’any passat feren nombrosos tractaments amb ell a La Ribera i ja tornem a tindre nuvolades d’insectes. La solució passa per la lluita biològica perquè, encara que tarde més, resulta més efectiva i duradora, inclús pot ser definitiva si es reduïx a nivells mínims la plaga fomentant l’agricultura ecològica i concentrant als focus els depredadors amb caixes nius, hotels d’insectes, cria i soltes, etc. I per descomptat, el més important és allò del que s’obliden demagogs i autoritats, frenar el calfament del clima, perquè mentre les temperatures segueixen pujant res evitarà les noves plagues!

6 https://telos.fundaciontelefonica.com/portada-telos-113-jeremy-rifkin-todas-mis-esperanzas-estan-depositadas-en-la-generacion-milenial/         www.unenvironment.org/es/noticias-y-reportajes/comunicado-de-prensa/el-mundo-debe-reducir-las-emisiones-76-anual-en-la

7 http://sostenibilidadyprogreso.org/files/entradas/hacia-una-economia-verde.pdf

8 https://www.ecologistasenaccion.org/133300/decalogo-por-el-clima-decaleg-pel-clima/

9 https://www.ecologistasenaccion.org/143873/volver-a-la-normalidad-sin-atascos-ni-contaminacion/