El Ministeri completarà la Via Verda entre les estacions d’Alzira i Tavernes

0
1005
Ciclista en la via verda qua aprofita la plataforma de l'antic trenet
Ciclista en la via verda qua aprofita la plataforma de l’antic trenet
Via verda en el tram del Portitxol

El Ministeri per a la Transició Ecològica i l’Ajuntament de la capital de la comarca invertiran més de 823.000 euros en completar la Via Verda que connectarà les estacions  de ferrocarril d’Alzira i Tavernes de la Valldigna, treballs que culminaran l’any 2023. El consistori alzireny aportarà el 50% de la inversió que comença enguany amb la redacció del projecte, mentre el Govern central farà la seua aportació amb fons Feder.

Passarel.la metàl.lica en la CV-50

Estes obres contemplen la construcció d’una passarel.la metàl.lìca, d’uns 50 metres de llargària, sobre la CV-50, a uns 2 km del pont de l’Estret, tot just per on creuava el trenet Carcaixent-Dènia per dirigir-se a l’estació de La Barraca d’Aigües Vives. Esta via verda s’assenta sobre la plataforma de l’antiga línia de ferrocarril que circulava per les comarques de la Ribera Alta, la Safor i la Marina Alta.

Tot just ara, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha finalitzat les obres de condicionament del tram del Camí Natural de l’Antic Trenet entre la Barraca d’Aigües Vives i el baixador de Benifairó de la Valldigna, itinerari que ha quedat obert al públic. Unes obres que han suposat una inversió de 390.698,18 euros i que han sigut promogudes per la Mancomunitat de la Ribera Alta, que s’encarregarà a partir d’ara de la seua gestió, manteniment i promoció.

El tram, que compta amb una longitud total de 5,7 quilòmetres, discorre per la plataforma de l’antiga línia del ferrocarril que connectava Carcaixent amb Dénia, i unirà les estacions de Carcaixent i Alzira amb la de Tavernes de la Valldigna.

Els treballs de condicionament d’aquest tram han consistit en l’adequació de la plataforma, recuperant-se part de la mateixa que es trobava envaïda, sanejament i estabilització de talussos en el tram conegut com El Portitxol mitjançant escullera, execució de les obres de drenatge necessàries, restauració i reconstrucció dels xicotets ponts ferroviaris mitjançant passarel·les de fusta, i senyalització, tant direccional com preventiva i informativa per als usuaris.

El nou projecte contempla la construcció del tram de carril bici entre el Portitxol (on arriba fins ara) i l’estació de Tavernes, passant pels termes de Benifairó i Simat i per les rodalies del Monestir de la Valldigna.

Nou carril entre Amcor i el pont de l’Estret

A més el consistori alzireny ha aconseguit el compromís de la conselleria de Medi Ambient de culminar, el carril per a bicis i vianants, entre Alzira i el pont de l’Estret. Actualment es troba en construcció el tram fins l’empresa Amcor de prop de 2 km de llargària. Esta nova connexió de la capital de la comarca amb la via verda que ocupa l’antic ferrocarril, contempla una passarella sobre el barranc de la Casella i l’enllaç soterrani amb la futura passarel.la metàl.lica a les rodalies del Pont de l’Estret.

Rotonda amb Gymkana

A l’altre punt negre d’este Camí Natural, situat en les proximitats del Monestir de la Valldigna, es construirà una rotonda amb una Gymkana, destianda a reduir la velocitat dels vehicles i a facilitar el creuament de la CV-50 de les bicis i dels vianants.

El regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica d’Alzira, Pep Carreres, s’ha mostrat molt satisfet tant pel conveni amb el ministeri com del compromís adquirit per la conselleria donat que esta via verda que arranca de l’Anell Verd local servirà «per fomentar la recuperació i conservació del patrimoni cultural i tradicional així com de potenciar la nostra oferta turística».

I segons el Ministeri «ofereixen als seus usuaris noves possibilitats d’oci i una forma de turisme alternativa i respectuosa amb l’entorn, educació ambiental i interpretació de la naturalesa, i proporcionen una eina per a l’exercici d’activitats educatives i culturals que ajuden a una major integració i millor coneixement de l’entorn».