El cremador serà obligatori en la majoria de sòl agrícola d’Alzira

0
581

S’obri el període extraordinari per a les cremes agrícoles excepcionals

  • No es permet la crema en urbanitzacions i nuclis habitats
  • El cremador serà obligatori en la majoria del sòl agrícola
  • Del 16 de juliol al 30 de setembre no es permetran les cremes per risc d’incendi

 

La Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Transició Ecològica informa que el pròxim diumenge 31 de maig finalitza la vigència de la resolució de 10 d’abril de 2020, del director general de Prevenció d’Incendis Forestals, en la qual es regulaven les condicions per a la crema de restes agrícoles en tot el territori valencià.

 

La realitat agrària del terme municipal d’Alzira amb nombroses plantacions de varietats tardanes de cítrics comporta haver de gestionar restes de poda en les èpoques de major risc per incendi forestal. Este fet implica que per a possibilitar als agricultors l’eliminació de les restes de poda, s’haja d’ampliar extraordinàriament el període de cremes agrícoles amb unes limitacions específiques que garantisquen la seguretat i el control de les cremes.

 

Amb caràcter extraordinari i degut a esta particularitat de l’agricultura alzirenya, a partir de l’1 de juny i fins al 15 de juliol entraran en vigor les següents condicions de seguretat per a obtenir l’autorització de les cremes agrícoles, tal com es reflectix en el Pla local de cremes agrícoles:

 

1.- No es podrà cremar en el sol agrícola a menys de 30 metres del sol forestal.

2.- No es podrà cremar ni en sol forestal ni en les parcel·les urbanes ni en les parcel·les rústiques que presenten un caràcter urbà (nuclis habitats).

3.- A les valls agrícoles de la Murta, la Casella i d’Aigües Vives, i en altres partides pròximes a les serres de Corbera, les Agulles i la Garrofera, s’haurà de cremar sempre amb cremador agrícola. A més, en estos indrets, si el cremador agrícola es troba entre els 30 i els 100 metres de sol forestal, haurà d’estar equipat amb xarxa llevaespurnes.

4.- En la resta del sol agrícola del terme municipal, el cremador serà obligatori si el punt de crema es troba entre els 30 i els 100 metres de sol forestal. En este cas, la xarxa llevaespurnes serà recomanable però no obligatòria.

5.- L’horari per a les cremes serà des de l’eixida del sol fins a les 10 del matí. La crema haurà d’estar totalment apagada a eixa hora i no s’abandonarà fins a estar completament extinta.

6.- Es podrà cremar de dilluns a divendres, ambdós inclosos, excepte en festius.

7.- Prèviament a la crema s’haurà de consultar el risc per incendi forestal en www.112cv.gva.es, ja que només es podrà cremar amb risc baix-mitjà. En risc elevat i extrem estarà totalment prohibit.

 

Cal recordar que des del 16 de juliol fins al 30 de setembre, ambdós inclosos, no s’autoritzarà la realització de cremes agrícoles en les zones forestals i en una franja de 500 metres al voltant d’estes.

 

Les vies per a sol·licitar totes les autoritzacions, incloses les de la Barraca d’Aigües Vives i la Garrofera, seran les següents:

 

Des de l’Ajuntament d’Alzira se sol•licita la col·laboració ciutadana per a evitar situacions de risc que puguen derivar en un incendi forestal.