L’OMS descarta «cada vegada més» una segona ona important de contagis

0
432
Seu de l'Organització Mundial de la Salut en Ginebra

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat hui que les previsions que realitzen descarten «cada vegada més» una segona ona important de contagis per coronavirus, quasi un mes després que l’organisme advertira el contrari.

«Hi ha molts models que avancen moltes probabilitats. Parlen des d’un rebrot puntual fins a una ona important, però aquesta última possibilitat cada vegada es va descartant més. Estem molt millor preparats en tots els àmbits», va assenyalar la directora de Salut Pública, l’espanyola María Neira.

Segons Neira, «hem rebaixat tant la taxa de transmissió que el virus tindrà dificultats per a sobreviure. Hem de tindre molta prudència per a afirmar si això és el final de l’ona, però les dades com a mínim ens mostren que es va evitar la transmissió i l’explosió de les primeres setmanes».

Prudència i sentit comú

Neira ha demanat «molta prudència i sentit comú» en aquesta fase «crítica» de la pandèmia. Va sol·licitar que la població no tinga «ni paranoia ni excessiva relaxació» i que aprenga a «conviure amb les malalties infeccioses».

La metgessa espanyola va reconéixer que l’OMS encara té «certs dubtes sobre la relació del virus amb la climatologia», encara que estan veient que «està fent el recorregut geogràfic que s’espera d’un virus que vol sobreviure».

Malgrat aquests declaracions de Neira, quasi un mes arrere una altra era la postura de l’OMS. El 30 d’abril, Hans Kluge, director regional per a Europa de l’organisme, havia assenyalat que «és essencial preparar-se per a una segona o tercera ona, particularment si encara no hi ha una vacuna disponible». I va reiterar: «És necessari estar preparats».

Des de gener, quan la malaltia va començar a escampar-se amb certa rapidesa des de la Xina, l’OMS es va desdir en diversos de les seues anàlisis i recomanacions, la qual cosa li va valdre crítiques de funcionaris i especialistes. Per exemple, el 12 de gener va deixar entreveure que no hi havia «evidència» que el Covid-19 es transmetera de persona a persona.

Les “veritats” que van caure en els primers quatre mesos del coronavirus en el món
En aqueix periode, l’organisme desaconsellava la restricció de viatges i el comerç, així com tampoc considerava necessària la suspensió d’esdeveniments multitudinaris. També els havia demanat als països que no apilaren equips de protecció, alguna cosa que va acabar sent essencial per a evitar el col·lapse dels sistemes sanitaris en cada país.

En tant, el 12 d’abril, l’organització internacional havia desaconsellat l’ús de mascaretes, una mesura que va ser adoptada en gran part del món. «No hi ha resposta binària ni solució miracle. Les màscares soles no poden frenar la pandèmia», assenyalava el director de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Després va haver de rectificar-se.

EFE