Sols 8 pobles de la Ribera menors de 10.001 ha es beneficien de la flexibilització de mesures

0
239
Carrer de Tous

Són Llaurí, Cotes, Sellent, Tous, Alfarb, Llombai, Catadau i Turis

Segons publica el Boletín Oficial del Estado (BOE) d’ahir divendres, no sols es flexibilitzaran algunes de les mesures de la fase 2 sinó que també els territoris que estiguen en fase 0 o fase 1 veuran, en funció de la dimensió del municipi, una flexibilització equivalent. Hi haurà una eliminació de restriccions per a menors i esportistes, la possibilitat d’acudir a l’interior de locals de restauració i es permeten els mercats ambulants a l’aire lliure en municipis de menys de 10.000 habitants encara que estiguen en fase 0 o 1.

L’ordre, que entra en vigor a partir d’aquest mateix divendres, té per objecte “flexibilitzar certes restriccions en els municipis de menor grandària que encara es troben en Fase 0 i Fase 1 del pla de transició cap a una nova normalitat”, i estableix de manera concreta que serà aplicable quan els municipis “tinguen menys de 10.001 habitants i densitat de població inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat”.

A la Ribera esta mesura només afecta a 8 municipis, donat que la majoria de poblacions menors de 10.001 habitant supera els 100 ha per quilòmetre quadrat. Estes localitats són;Turis, Catadau, Llombai, Alfarb, Sellent, Cotes, Llaurí i Tous que només compta amb 9,90 ha/km2.

Aquestes mesures beneficien a “aquells residents que figuren empadronats en el municipi”

A més, assenyala que només es podran beneficiar d’aquestes mesures “aquells residents que figuren empadronats en el municipi”, així com “aquelles persones que hagen romàs en els últims catorze dies en el municipi o ens d’àmbit territorial inferior al municipi”. D’aquesta forma, el Ministeri vol eliminar la possible picardia que implicarien els trasllats a aqueixos municipis des d’uns altres on es mantenen les restriccions més dures.

Quant a les mesures, Sanitat alça les franges horàries per als menors i les condicions en què es pot realitzar activitat física no professional. En el cas dels menors de 14 anys, desapareix el límit d’un adult responsable i fins a tres xiquets, “podent realitzar aquests desplaçaments tots els convivents en un mateix domicili”. A més, l’esport es podrà practicar a una distància màxima de 5 quilòmetres, incloent municipis adjacents.

L’esport es podrà practicar a una distància màxima de 5 quilòmetres, incloent municipis adjacents

També es permetran els mercats ambulants que desenvolupen la seua activitat a l’aire lliure o mercats de venda no sedentària en la via pública, “donant preferència a aquells de productes alimentaris i de primera necessitat”. I deixa als ajuntaments l’organització d’espais d’aquests.

En l’àmbit de l’hostaleria, l’ordre fixa que es “podrà procedir-se a la reobertura al públic dels establiments d’hostaleria i restauració per a consum en el local, excepte els locals de discoteques i bars d’oci nocturn”. D’aquesta forma, els clients podran accedir a l’interior dels locals amb algunes condicions, mentre que en el cas de les terrasses, la prestació del servei es realitzarà conforme al que es preveu en l’ordre del 9 de maig, és a dir, amb les mesures de distanciament i aforament ja previstes.

L’ordre també assenyala que podran assistir a les vetles 15 persones en espais tancats i 25 a l’aire lliure, i es podrà acudir als llocs de culte si no se supera el 50% de l’aforament. Estarà permés que òbriguen també les biblioteques, amb un terç de l’aforament.