Un informe de l’OMS confirma que el coronavirus no es transmitix per l’aire

0
380
La Peluqueria Mystic ja té clientes per a setmana i mitja

Quan ja ens hem acostumat a veure el paisatge desolador de les nostres ciutats desertes, només esguitat per uns quants veïns que passegen al gos o carreguen bosses d’anar a comprar amb la cara completament coberta, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el confirma: les màscares no són necessàries per al vianant perquè el coronavirus Covid-19 no es transmet per l’aire.

En un estudi publicat aquest cap de setmana, l’OMS analitza les formes de transmissió del virus que causa el Covid-19, i la conclusió a la qual arriba és que el coronavirus es transmet únicament per contacte amb les gotetes respiratòries que una persona contagiada projecta en esternudar o en tossir, i no hi ha cap evidència de transmissió per l’aire.

«La transmissió per gotetes es produeix quan una persona que es troba en estret contacte (menys d’un metre) d’una altra que té símptomes respiratoris (com a tos o esternuts) i entra així en risc de posar les seues pròpies mucoses (boca i nas) o els seus ulls exposats a les seues gotetes respiratòries potencialment infeccioses», explica l’estudi de l’OMS, «així, el contagi pot produir-se per contacte directe amb una persona infectada o per contacte amb una superfície o un objecte que aquesta haja utilitzat«.

La transmissió per via aèria suposaria, continua l’informe, la permanència en l’aire de les partícules infectades, de manera que el coronavirus seria transmissible a més d’un metre. En el context específic del Covid-19, aquesta transmissió aèria només es produeix en circumstàncies molt específiques vinculades tractaments mèdics en els quals es genera un efecte aerosol, com en una intubació o en una respiració assistida.

L’OMS fa èmfasi en «l’ús racional dels equips de protecció individual, no sols les màscares» en el cas dels treballadors sanitaris, i incideix en la necessitat que estiguen disponibles per a aquest personal. El coronavirus no es transmet per l’aire més que en situacions de tractament, després les màscares haurien d’estar reservades per als sanitaris.

El Mundo