Les mascaretes també seran obligatòries al carrer si no es poden garantir els 2 metres

0
347

El Boletín Oficial del Estado publicarà demà dimecres l’ordre del Ministeri de Sanitat que obliga a l’ús de màscares en tots els espais públics tancats i oberts sempre que no es puga garantir la distància mínima de dos metres. L’ordre entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació, el dijous, moment en el qual especialment els ciutadans de les ciutats hauran de portar una màscara com a element essencial del seu vestuari. Així ho ha indicat el ministre Salvador Illa en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Hores després, el responsable del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va explicar que no és necessari portar la màscara tot el dia posada, si no quan es comprove que no es poden guardar les distàncies recomanades. En els llocs tancats és més fàcil, però és més complicat al carrer. En aquest cas, és el ciutadà el que ha de valorar-lo i, en cas de dubte, posar-li-la.

El que sí és clar que a les ciutats populoses, especialment en barris cèntrics i a determinades hores, és quasi impossible garantir aqueixos dos metres de distància.

Simón creu que és fonamental que els ciutadans siguen conscients que cal portar damunt aquesta peça de protecció per a posar-li-la i llevar-li-la en funció de la situació. Però portar-la sempre per a evitar els riscos.
En aquest sentit, l’epidemiòleg va apel·lar a mantindre la prudència perquè el risc de rebrot existeix, cada vegada menor, però existeix. Les dades fetes públiques hui per Sanitat apunten a aqueixa direcció encara que s’ha registrat un lleuger increment de morts (83 enfront dels 59 d’ahir), sent el total de 27.778, i de nous casos, 295, la qual cosa eleva la xifra a 232.037. Descendeixen, no obstant això, la xifra d’hospitalitzats i els ingressos en l’UCI. “L’evolució és bona”, indica Simón.

La Vanguardia