Els PCR i les proves ràpides no han beneficiat a l’àrea de la Ribera

0
525
EFE/EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Es fan més analítiques en els departaments que tenen major nombre de contagis

A l’Hospital d’Alzira hi han ara 23 pacients ingressats dos d’ells en UCI

Estos dies apareixen més contagis perquè es fan més tests ràpids en Primària

La detecció del coronavirus es pot fer mitjançant dos tipus de proves diferents; el PCR, en anglés (Reacció en cadena dela Polimersa), que es fan des de l’inici de la pandèmia i els tests ràpits que s’han incorporat recentment. La primera és més lenta però més segura i tarda varies hores en conèixer el diagnòstic, mentre la segona permet conèixer el diagnòstic en un màxim de 15 minuts.

Els dos métodes sembla haver-se tornat en contra del Departament de Salut de la Ribera; primer perquè la quantitat de proves realitzades ha beneficiat a algú dels departaments de Salut que han registrat més contagis i defuncions com és el cas de Requena.

L’indicador dels tests express, ha sigut inclòs, a última hora, pel Ministeri de Sanitat sense tincre coneiximent la conselleria de Sanitat que havia fet un amplíssim informe de 234 pàgines, que recull la resta d’exigències, segons ha lamentat tant la consellera Ana Barceló, como el propi president de la Generalitat Ximo Puig.

Comparativa Requena-Alzira

El departament de Requena, que ha passat a la Fase 1, al que pertanyen 51.500 habitants, ha sumat fins ara 438 contagis, amb una taxa de 850,7 per cada 100.000 habitants. Mentre les defuncions han totalitzat 74, que suposa una taxa de 143,7 per cada 100.000 ha.

Les dades del Departament de la Ribera (259.500 ha) son ben diferents; 498 casos positius (taxa 191,7) i 31 defuncions (taxa 11,9) i tot i això no ha passat el tall del ministeri.

Com ha explicat hui un sanitari de l’Hospital d’Alzira a Riberaexpress les proves analítiques, es fan als malalts molt sintomàtics que necessiten ser hospitalitzats. Sembla llògic que al detectar moltes més persones afectades en Requena, amb la quinta part de població, la taxa de tests ha de ser prou més alta que la de la Ribera.

Cal recordar que l’assessor del Govern, Fernando Simón, ha atribuït a la insuficència de proves ràpides, que 14 departaments, entre ells el de la Ribera, s’hagen quedat en la fase 0. L’epidemiòloga de la Generalitat i assessora de Puig, Herme Vanaclocha va ser molt clara ahir al respecte al manifestar que estan capacitats per fer molts més proves ràpides, però que al no exigir-les el Govern, inicialment, sols havien realitzat el 30%. Este dilluns començaran a fer-se, els tests exprés de forma massiva en Atenció Primària de tots els departaments, com estava previst inicialment. Com ha lamentat el president del Consell, Ximo Puig, «cal ser transparents i no canviar les regles de joc a meitat de partit», quan ja havia presentat l’ample informe, el passat dimecres en temps i forma. El nou indicador el comunicà el ministeri a la conselleria el divendres quan ja no hi havia temps per complir el nou requisit.

El nombre d’hospitalitzats es manté semblant durant les dos últimes setmanes

D’altra banda el centre hospitalari d’Alzira ha mantés un nombre semblant d’ingressats al llarg de les dos últimes setmanes, ara hi han 23. Tot i això els casos positius augmenten davant el major nombre de tests express que estan fent estos dies en Atenció Primària «quants més proves es facen mes positius eixiran» advertixen els professionals.

Estes fonts desmentixen la faula (bulo) que ha corregut este cap de setmana sobre l’exitència de 60 afectats per la Covid-19, «es totalment fals, hui hi h 23 ingressats confirmats (2 d’ells en UCI) i 12 sospites que es confirmaran o no». Les dos plantes destinades als infectats pel coronavirus «es troben mig buides desde fa algun temps», afegix esta font sanitària. Fins i tot està previst agrupar-los a tots, en una planta si es manté l’actual tendència favorable.

Riberaexpress