Indignació i incredulitat a la Ribera en desconèixer els criteris aplicats per Sanitat

0
562

«No ha hagut manera humana de saber quins criteris han aplicat» afirmava hui un veterà sanitari de l’Hospital de la Ribera qui suposava que «acabaran donant alguna explicació, però a hores d’ara no la tenim».

I és que la decissió del Ministeri de Sanitat de deixar fora de la Fase 1 al Departament de Salut de la Ribera ha caigut com una poalada d’aigua, tan freda com sorprenent, sobre Alzira i els 260.000 habitants de la seua àrea sanitària.

Com va avançar ahir este mitjà digital, el professional sanitari recorda que els departaments d’Alcoi i Requena «sumen molts més casos per cada 100.000 habitants i gaudixen de menys infraestructures sanitàries que nosaltres».

Pel que fa a la incidència acumulada en les dos últimes setmanes, entre els 24 d’abril i el de maig, que reclamava el Govern, el Departament de la Ribera ha obtingut el quart millor indicador amb 22,71, sols superat per Gandia (5,63), Dènia (13,97) i la Marina Baixa (17,27). L’Hospital d’Alzira supera de llarg a bona part dels que passaran de fase el pròxim dilluns; Xàtiva (34,96), Orihuela (28,55), Alcoi (56,18), Requena (58,26), l’Hospital d’Elda (62,76) i el de Torrevella (27,42)..

A més a l’Hospital d’Alzira sols hi han, actualment, dos pacients en la UCI i pocs ingressats per coronavirus i, fins i tot, és un dels departaments «amb capacitat de fer PCR i test serològics«. Tan és així que el pròxim dilluns començaran els quiròfans a atendre cirugia programada, mentre fins ara, sols atenien casos urgents.

Fons sanitàries del sindicat CCOO tampoc entenen la negativa ministerial que contempla dos requisits prioritaris com disposar o tindre accés o capacitat d’instal.lar, en un termini màxim entre 1,5 i 2 llits de UCI,s, i entre 37 i 49 llits per a malalts aguts per cada 10.000 habitants.

28 llits UCI i només 2 pacients

Considera el sindicalista que amb els 28 llits existents en la Unitat de Cures Intensives (UCI), a més de 18 de Reanimació i URPA, el que eleva a 46 llits de crítics en funcionament «sí que cumplim este indicador». Ara bé per a malalts aguts (segon requisit), l’Hospital compta amb 370 llits, mentre les exigències situen la capacitat adient «entre 370 i 490 llits». En este cas el departament compta, com hospital de campanya, una residència de persones majors amb 150 llits que «no ha fet falta ocupar, ni tan sols amb el pic més elevat de la pandèmia».

Altres sanitaris creuen que Sanitat «ha volgut fer un anell de protecció al voltant de les tres capitals» en ser les zones més poblades de la Comunitat, i com és fàcil de comprovar, les àrees que formaran part de la Fase 1 són les més allunyades. A més dona la casualitat que cap de les 10 àrees que superen la fase 0 arriben als 200.000 habitants.

Des de presidència de la Generalitat confien en «revertir la situació en una setmana«, i ja ha demanat al Ministeri de Sanitat que «revise les dades».

La Ribera s’ha quedat entre els 3,5 milions d’habitants que continuaran en la Fase 0; la capital turística de la comarca Cullera, ha vist amb incredulitat com els municipis turístics més pròxims com Tavernes de la Valldigna i Gandia podran avançar-se en l’obertura de terrasses i platges. La indignació és molt elevada en el sector comercial d’Alzira, Sueca, Carcaixent i Algemesí, així com també en els governs dels ajuntaments de la Ribera del Xúquer que, com els sanitaris, no han rebut cap explicació.

Riberaexpress