Sánchez anuncia una desescalada en quatre fases que culminarà a finals de juny

0
258
Les terrasses podran obrir a partir de l'11 de maig en un 30% del seu aforament

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anuncia un Pla de Desescalada, en quatre fases de 15 dies cadascuna, per províncies, que culminarà a finals de juny. Una desescalada que ha qualificat de «gradual, asimètrica i coordinada».

FASE 0 DE PREPARACIÓ: 4 DE MAIG
– Exercici físic: eixides individuals, previstes per a abans, el 2 de maig.

– Esportistes professionals i federats: obertura d’entrenaments individuals i l’entrenament bàsic de lligues professionals.

– Obertura de locals i establiments: amb cita prèvia per a atenció individual dels clients, com a restaurants amb servei de menjar per a poder portar a domicili sense consum en el local. El servei haurà de prestar-se amb la màxima protecció.

– Locals públics: al llarg d’aquesta fase zero s’intensificarà la preparació de tots els locals públics amb senyalització i mesures de protecció per a preparar el començament de la següent fase.

– Perruqueries: podran donar servei als clients a partir del dia 4 si és amb cita prèvia, segons fonts governamentals.

FASE 1 INICIAL: 11 DE MAIG
– Xicotet comerç: en funció dels criteris es permetrà l’inici parcial de certes activitats, obertura del xicotet comerç baix condicions estrictes de seguretat excepte els centres o grans parcs comercials «on són més probables les aglomeracions i s’incrementa més la mobilitat per a desplaçar-se fins ells».

– Restauració i hotels: es permetrà l’obertura de terrasses amb limitacions d’ocupació fins al 30% en hostaleria l’obertura d’hotels i d’allotjaments turístics excloent zones comunes i amb determinades restriccions que es plantejaran en una ordre pel Ministeri de Sanitat.

– Perruqueries: en aquesta fase els usuaris podran anar ja sempre que l’establiment haja pres mesures de seguretat i higiene per a garantir que s’impedeixen els contagis.

– Horari preferent per a majors: en l’obertura de locals en la fase 1 s’inclourà un horari preferent per als majors de 65 anys que són el col·lectiu més vulnerable al Covid-19.

– Sector agroalimentari i pesquer: aquests sectors reprendran les activitats que mantenien restriccions.

– Llocs de culte: els llocs de culte podran obrir limitant aforament a un terç.

– Centres d’alt rendiment esportiu: es contempla l’obertura de centres d’alt rendiment amb mesures i higiene i protecció reforçades i si és possible torns i si és possible es permetrà l’entrenament mitjà en lligues professionals.

FASE 2 INTERMÈDIA: 25 DE MAIG
– Restauració: s’obrirà l’espai interior dels locals amb limitació d’aforament a un terç, garanties de separació i sols per a servei de taules.

– Educació: Encara que el curs escolar començarà al setembre, en aquesta fase es recullen excepcions amb tres propòsits: activitats de reforç, garantir que els menors de sis anys puguen acudir si tots dos pares han de treballar presencialment i per a celebrar la EBAU.

– Centres de menors i persones amb discapacitat: les persones que viuen en centres de discapacitat o de menors podran rebre visites en aquesta fase.

– Cinemes, teatres i auditoris: obertura de cinemes, teatres, auditoris i espais similars amb butaca preasignada i limitació d’aforament d’un terç.

– Monuments, exposicions: seran possibles visites a monuments i equipaments culturals com a sales d’exposicions, sales de conferències amb un terç de l’aforament habitual.

– Espectacles culturals: es podran celebrar espectacles culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç de l’aforament i a l’aire lliure seran possibles quan congreguen a menys de 400 persones sempre que siga assegut.

– Llocs de culte: hauran de limitar el seu aforament al 50%.

– Caça i pesca: represa de la caça i pesca esportiva.

– Noces: segons el pla de desescalada, les noces es podran celebrar a partir de la fase 2. Fonts de l’Executiu expliquen que aqueixa decisió s’ha pres sobre la base dels criteris que s’aplicaran a hotels i restaurants.

FASE 3 AVANÇADA: 8 DE JUNY
– Mobilitat i transport públic: una vegada es complisquen marcadors es flexibilitzarà la mobilitat general però amb recomanació d’ús de la màscara fora de la llar i dels transports públics.

– Comerç: en l’àmbit comercial, es limitarà l’aforament al 50% i es fixarà una distància mínima de dos metres.

– Restauració: en restauració es flexibilitzaran les condicions d’aforament i d’ocupació si bé amb estrictes condicions de separació entre el públic.

– Residències: Els familiars podran visitar als seus majors en les residències a partir d’aquesta fase.

FASE 4 NOVA NORMALITAT: 22 DE JUNY
– Mobilitat: es permetran els desplaçaments entre províncies.

– Transport públic: ús altament recomanable de màscares en el transport públic.

– Platges: reobertura d’aquestes.